Çek komünistler seçimlerde ikinci oldu

Bohemya ve Moravya Komünist Partisi, Pazar günü yapılan senato ve bölge seçimlerinde oyların yüzde 20,5’ini alarak ikinci parti oldu. Komünistler, karşı devrimden bu yana en yüksek oy oranına ulaştı.

Komünistler, Çek Cumhuriyeti’nde Pazar günü gerçekleşen senato ve bölge seçimlerinde büyük bir başarı elde etti. Bohemya ve Moravya Komünist Partisi (KSCM) oyların yüze 20,5’ini alarak, Sosyal Demokrat Parti’nin (CSSD) ardından ikinci sırayı aldı. Çek komünistler bu sonuçla 1989 karşı devriminden bu yana ulaştıkları en yüksek oranını elde etmiş oldular.

Komünistler oylarını artırmaya devam ediyor
Erken genel seçimlerde de yüzde 20’ye yakın bir oy alan KSCM’nin senato ve bölge seçimlerinde oylarını artırmış olması büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor. KSCM bu sonuçla 182 sandalyeli senatoda 75 sandalye kazandı.

Seçimlerden birinci parti olarak çıkan sosyal demokratlar ise, oyların yüzde 23’ünü alsalar da 400 bin civarında oy ve 68 vekillik kaybettiler.
Sağ ise seçimin tam anlamıyla mağlubu oldu. Sağın en büyük temsilcisi olan, Vaclav Havel’in kurduğu ve mevcut Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus’un partisi olan Demokratik Yurttaşlık Partisi (ODS) oyların yüzde 12,2’sini kazanarak üçüncü sırada kaldı.

Sanayi bölgelerinde oylarını artırdılar
KSCM’nin oylarının özellikle sanayinin güçlü olduğu bölgelerde artması da dikkat çekti. Komünistler Moravya’nın kuzeydoğusunda bulunan iki önemli sanayi bölgesinde, Karoly Vary ve Labem Usti’de sosyal demokratları da geride bırakarak birinci parti oldu. KSCM’nin bu iki bölgedeki oy oranı sırasıyla yüzde 23 ve 25,2 olurken, parti Karoly Vary’den 14, Labem Usti’den 20 vekil çıkartmayı başardı.

Doğudaki sanayi bölgesi Moravya-Silezya’da da oldukça etkileyici sonuçlar elde eden KSCM, bu bölgede de oyların yüzde 22,8’ini aldı. Parti, Olomuk’ta da aynı oy oranına ulaşarak 16 sandalye elde etti.

Sosyal demokratlarla ittifak gündemde mi?
KSCM Genel Başkanı Vojtech Filip, seçimlerden sonra yaptığı konuşmada partinin elde ettiği tarihsel başarıyı kutlayarak, KSCM’nin seçimlerdeki ilerleyişine devam etmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Filip, “KSCM böyle bir başarı elde ederek doğru yerde doğru insanlara sahip olan, modern bir sol parti olduğu imajını kuvvetlendirmiş, Çek Cumhuriyeti’ndeki çürümeye karşı durabilecek ve ülkenin sorunlarını çözebilecek yeteneğe sahip bir parti olduğunu göstermiştir” diye konuştu.

Filip, basın mensuplarının Sosyal Demokrat Parti’yle bir koalisyon kurma gündemlerinin olup olmadığı sorusunu ise, “Bizim stratejimiz açık: Programatik temelleri olan koalisyonlara ve nispi temsil ilkesine bağlıyız” diye yanıt verdi.

KSCM’nin mayıs ayında yapılan 8. kongresinde sosyal demokratlarla ittifak konusu da tartışılmış ve parti içerisinde ayrışmalara neden olmuştu. Jiri Dolejs’in başını çektiği bir grup, sosyal demokratlarla ittifaka sıcak bakarken, Stanislav Grospic’in başını çektiği bir başka grup bu perspektife karşı mücadele bayrağı açmıştı. Partinin Genel Başkanı olan Vojtech Filip’in başkanlığı ise ancak ikinci turda ve oyların yalnızca yüzde 60’ını almasıyla kongre tarafından onaylanmıştı. Bu durumda da, seçimlerde oylarını artıran partinin ittifaklar politikası konusundaki yönelimi ile ilgili belirsizliklerin önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

(soL-Dış Haberler)