Büyük Zafer'in fotoğrafı 69 yaşında

Sovyet halklarının Nazi faşizmine karşı destansı direnişinin ve Büyük Zafer'inin simgesi haline gelmiş olan Reichtag'ta dalgalanan kızıl bayrak 69 yaşına girdi.

(soL - Haber Merkezi) İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi ordularına karşı kahramanca bir direniş gösteren Sovyet halkları, Berlin savaşının ardından Hitler ordusunu dize getirmişti. Büyük Zafer'in simgesi ise, Reichtag binasının üzerindeki bir Sovyet askerinin elinde dalgalanan o meşhur fotoğraf karesi oldu.

Yevgeny Khaldei tarafından 30 Nisan 1945 tarihinde çekilen fotoğraf, bugün 69 yaşına girdi.

Berlin muharebesi, İkinci Dünya Savaşı'nın en zorlu sahnelerine tanık oldu. Sovyet askerlerinin sokak sokak ve bina bina savaştığı, günlerce süren ve binlerce kayıp verilen muharebenin sonunda, Nazi ordusunu bozguna uğratan Sovyet ordusu Berlin'i teslim aldı.

30 Nisan 1945'te saat 22:40'da Sovyet askerleri Reichtag binasının tepesine kızıl bayrağı yerleştirdi. Ancak o saatte havanın karanlık olması nedeniyle fotoğraf çekimini yapamayan Khaldei iki gün sonra aynı sahneyi tekrar ettirerek fotoğrafladı. Sovyet askerleri bu defa 2 Mayıs'ta Reichtag binasının tepesinde Sovyet kızıl bayrağını Büyük Zafer'i ilan ettiler.

O günden bu yana, halkların faşizme karşı mücadelesinin ve insanlığın en büyük zaferlerinden birinin simgesi olan fotoğraf, dünya üzerinde yüzbinlerce kopya çoğaltıldı.