‘Bu savaş sermaye kesimleri arasındadır’

Avrupa’nın komünist partileri yayımladıkları ortak bir bildiriyle Ukrayna’daki son yaşanan gelişmelerin emperyalistlerin de müdahil olduğu sermaye kesimleri arasındaki bir savaş olduğunu söyledi, AB ve ABD destekli göstericilerin faşist karakterine vurgu yaptı.

(soL - Haber Merkezi) Ukrayna’da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği’yle serbest ticaret anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesinin ardından Kasım 2013’te başlayan AB yanlısı gösteriler ülkeyi büyük bir siyasi krize sürüklerken, Avrupa Komünist ve İşçi Partileri İnisiyatifi’nden bu ülkedeki gösterilere ve siyasi duruma ilişkin ortak bir açıklama geldi. Türkiye Komünist Partisi, Yunanistan Komünist Partisi, Macaristan İşçi Partisi, İrlanda İşçi Partisi, Slovakya Komünist Partisi, Komünist Parti (İtalya), Slovakya Komünist Partisi, İspanya Halklarının Komünist Partisi ve İsveç Komünist Partisi’nin hafta başında Brüksel’de katıldığı toplantıda kaleme alınan bildiride, Ukrayna’daki son gelişmeler değerlendirilirken, ABD ve AB’nin bu ülkenin iç işlerine müdahalesi öne çıkarıldı.

'Halk taraf seçmeye zorlanıyor'
Açıklamada Ukrayna’daki çatışmanın, sermaye kesimleri arasında olduğu ve pazar ve enerji kaynakları üzerine amansız rekabette kimin üstün geleceğine ilişkin birbirleriyle mücadele eden emperyalist güçlerin de bu çatışmaya katıldığı belirtildi. Ukrayna halkının da bu çatışmanın taraflarından birini tercih etmeye zorlandığını kaydeden Avrupalı komünist partiler, “Ukrayna işçilerine, ülkelerinin bu ya da diğer sermaye kesiminin hangi emparyalisti seçeceğine göre değil, sosyalizmin çıkarlarına göre kendi bağımsız mücadelelerini örgütlemeleri çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Avrupalı komünistler ayrıca Ukrayna’daki faşist güçlerin faaliyetlerini, antikomünist saldırıları ve Lenin heykelinin parçalanmasını kınadı.
Açıklama, “Sosyalizm her zamanki gibi güncel ve gereklidir. Bu, kârı değil, işçilerin ihtiyaçlarını esas alan bir ekonominin ve toplumun önünün açılması için, tüm kapitalist devletler arası birliklere karşı bakış açısıdır” diye sona erdi.

Eylemler faşist karakterli
Bu arada eski Sovyet Birliği topraklarındaki komünist partiler de Ukrayna’daki AB ve ABD destekli faşist iktidar kalkışmasını sert bir dille kınadılar. Rusya Federasyonu Komünist Partisi, Belarus Komünist Partisi, Ermenistan Komünist Partisi, Gürcistan Birleşik Komünist Partisi, Moldavya Cumhuriyeti Komünistler Partisi, Kazakistan Komünist partisi, Azerbaycan Komünist partisi ve Transnistriya Komünist Partisi tarafından imzalanan ortak bir bildiride, Ukrayna’da faşist bir darbe senaryosunun sahnelendiğine dikkat çekildi. Solu, yurtseverleri ve antifaşistleri görev başına çağıran bildiride, “Ukrayna’da devam eden olaylar gitgide daha uyarıcı ve dramatik bir hal alıyor. Bazı bölgelerde iyi örgütlenmiş radikal gruplar şiddet kullanarak yerel kamu görevlilerini kovuyor. Bunlar naif insan hakları eylemcileri değildir gelişmelerin rengini insan hakları eylemcileri değil, açık faşist unsurlar belirliyor” dendi.

Bildiride, Ukrayna’da yaşananların kendiliğinden bir niteliğe sahip olmadığı vurgulanarak, bu süreçlerin, daha önce Yugoslavya’da, Gürcistan’da, Libya’da, Asya ülkelerinde, Yakın Doğu’da, Afrika ve Latin Amerika’da olduğu gibi “tecrübeli kuklacılar” tarafından yönetildiği ifade edildi.
Ukrayna’nın iç işlerine benzersiz bir şekilde müdahale edildiğini belirten komünist örgütler, “Mevcut iktidar ise harekete geçme konusunda eksiklikler taşımaktadır, bu eksikliğe Ukrayna’yı içsavaşa ve AB’ye kölece bir bağımlılığa sürükeleme hedefi güdenler karşısında yatıştırma çabaları eşlik etmektedir. Avrupa’da faşizmin güçlenerek sahneye çıkmasına yönelik bu son derece tehlikeli eğilimi görmezlikten gelemeyiz” dedi.