Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılında 'Emperyalist Savaşlara Karşı' eylem

I. Dünya Savaşı’nın 100 yılı nedeniyle Almanya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg komünist partilerinin çağrısıyla, “Emperyalist Savaşlara Karşı” bir yürüyüş ve miting gerçekleştirildi. TKP ve KKE de eyleme katıldı.

(soL - Almanya) Geçtiğimiz Cumartesi günü, Almanya’nın sınır kenti Aachen ilginç bir eyleme sahne oldu.

I. Dünya Savaşı’nın 100 yılı nedeniyle Almanya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg komünist partilerinin çağrısıyla, “Emperyalist Savaşlara Karşı” bir yürüyüş ve miting gerçekleştirildi. Miting alanında, çağrıyı yapan partilerin yanısıra Portekiz Komünist partisi, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Türkiye komünist Partisi’nin de adlarının okunduğu eylemin, kendisini “sol” olarak niteleyen herkes için örnek alınması gerektiği vurgulandı.

I. Dünya Savaşı’nın saldırganı Almanya ve saldırıya uğrayan Belçika, Hollanda ve Lüksemburg komünistleri, omuz omuza vererek hem kendi burjuvazilerine, hem Avrupa Birliği’ndeki emperyalist odaklara karşı seslerini yükselttiler. Yürüyüş ve miting boyunca Portekizli, Yunanistanlı ve Türkiyeli yoldaşları da onlarla kucaklaştı.

1914’de 58 ülkeyi içine çeken, hesabı tutulabilmiş 7 milyon insanın ölümüne, hesabı tutulamayacak kadar çok insanın sakatlanmasına, evsiz ve yurtsuz kalmasına, sürülmesine neden olan, kentleri yerle bir eden emperyalizmin, günümüzde de değişmeyen ve tüm saldırganlığıyla sürdürmekte olduğu politika şiddetle kınandı.

Böylece, yüz yıl önce “böl-parçala-birbirine kırdır” politikasıyla savaşa sürülmüş ve birbirine kurşun sıkmış yığınların torunları yanyana gelerek, bir kez daha işçi sınıfının enternasyonalist dayanışmasının güzel bir örneği sergilenmiş oldular.