Barışseverler Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikdad ile buluştu

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (WFDY) ve Dünya Barış Konseyi (WPC) öncülüğünde Suriye'ye yapılan ziyaret sürüyor. Barışseverler dün Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı ile görüştü.

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (WFDY) ve Dünya Barış Konseyi (WPC) öncülüğünde düzenlenen Suriye ile dayanışma ve araştırma amaçlı gezi devam ediyor. 24 ülkeden gelen 29 katılımcı dün Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Fayssal Mikdad ile ülkedeki son gelişmeler üzerine bir toplantı gerçekleştirdi.

Mikdad: Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler samimi değil
Dışişleri Bakan Yardımcısı Fayssal Mikdad son bir sene içinde Suriye’de yaşananlar hakkında detaylı bilgi verdi. Uluslararası alanda Suriye’ye dönük yürütülen saldırıya değinen Mikdad, Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler'in samimi olmayan tavrına dikkat çekti.

Mikdad, geçtiğimiz aylarda Arap Birliği’nin kaleme aldığı Suriye raporunun yanlılığına dikkat çekti. Ayrıca Arap Birliği tarafından Suriye’ye gönderilen gözlemcilerin raporlarında muhaliflerin saldırılarının ayrıntılı bir şekilde yer aldığını belirten Mikdad, raporun içeriğinden memnun olmayanların raporu hemen hasıraltı ettiğini söyledi. Ayrıca son haftalarda gündeme gelen Annan Planı'na Suriye’nin onay verdiğini ve yapıcı yaklaştığını ancak muhaliflerin ve emperyalist ülkelerin sözlerini tutmadığını vurguladı. Önemli bir diğer vurgu ise Mikdad’ın Arap Birliği ve Annan Planı'na ilişkin raporlarının aynı kalemden çıktığı iddiasıydı.

"Filistin'e destek ve İran ile işbirliği nedeniyle hedefteyiz"
Suriye’nin hedefte olmasının Filistin özgürlük mücadelesine verdikleri destek ve İran İslam Cumhuriyeti ile kurdukları yakın ilişkiyle ilgili olduğunu iddia eden Mikdad, bu iki başlıkta tavır değiştirmeye zorlandıklarını söyledi. Ancak bunun ihtimal dahilinde olmadığını ekledi.
Konuşmasında Çin, Rusya, Güney Afrika ve Hindistan’a Suriye’yi yalnız bırakmadıkları için teşekkür eden Mikdad, bütün çabalara rağmen Suriye’ye dönük komplonun başarılı olmadığı söyledi. Çin’in BM’ye girdiğinden beri sadece 6 kez veto hakkını kullandığını belirten Mikdad bunların dördünün Çin ile ilgili olduğunu ikisinin ise Suriye için olduğunu ekledi.

"Arap Baharı aslında Müslüman Kardeşler baharı"
ABD, İsrail, Fransa ve Körfez ülkelerinin Suriye’ye karşı sistematik bir saldırı yürüttüğünü söyleyen Mikdad dünyanın hala sömürgeci dönemin izlerini taşıdığını vurguladı. Son bir yıldır dillendirilen 'Arap Baharı'nın aslında Müslüman Kardeşler baharı olduğunu söyleyen Mikdad, İslamcı dönüşümün tehlikeli karakterine dikkat çekti.

Türkiye Barış Derneği'nden Erhan Nalçacı: Suriye piyasa ekonomisine geçmeye zorlanıyor
Dışişleri Bakan Yardımcı'sının ardından sözü WFDY ve WPC temsilcileri aldı. Türkiye Barış Derneği'ni temsilen söz alan Erhan Nalçacı konuşmasında Suriye’nin emperyalizm tarafından hedef alınmasının sebeplerine değindi. Nalçacı, Suriye’ye dönük saldırganlığın Sovyetler Birliği'nin çözülüşünün ardından gündeme gelen emperyalist restorasyonun bir parçası olarak okunması gerektiğine dikkat çekti.

Suriye’nin sosyal devlet, laiklik, bağımsızlık, ulusal egemenlik gibi değerlerinin tasfiye edilmeye çalışıldığını ve serbest piyasa ekonomisine geçmeye zorlandığını vurgulayan Nalçacı, piyasacı yönelimlerin, kazanımların altını oyduğunu belirtti.

"Bağımsızlık ve egemenliği korumanın tek yolu sosyalizm"
Konuşmasında Türkiye’nin işbirlikçi ve saldırgan tavrına değinen Nalçacı, AKP'nin Suriye halkına düşman olduğunu ve Suriye ile Türkiye’nin ilişkilerinin iyi olduğu dönemlerde dahi AKP’nin Suriye’ye dönük emperyalist saldırganlığın taşıyıcısı olduğunu vurguladı.
Son olarak ülkesine sahip çıkan Suriye halkına büyük önem verdiklerini belirten Nalçacı, ülkenin bağımsızlığının ve ulusal egemenliğinin korunmasının tek koşulu sosyalist bir düzen olduğunu söyledi.

Suriye halkına uluslararası destek
Sonrasından söz alan Güney Afrika Cumhuriyeti ve Hindistan Barış Dernekleri temsilcileri Suriye halkına dönük yürütülen uluslararası komployu kınadıklarını, gerçekleri halklarına anlatmak için mücadele edeceklerini söylediler.

Mikdad: Türkiye halkına güveniyoruz
Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikdad katkıların ardından tekrar söz alarak barış mücadelesini önemsediklerini ve Türkiye hükümetinden ziyade Türkiye halkına ve barışseverlerine güvendiklerini vurguladı.

Barışseverler Filistinli örgütlerle de görüştü
Dışişleri Bakanlığı ziyaretinin ardından barışseverler Filistinli örgütler ile bir araya geldi. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi ve Filistin Halk Partisi ile yapılan toplantıda Filistin’deki mücadele, İsrail’in Filistinli mahkumlara dönük saldırgan tavrı ve Filistin devletinin tanınması başlıkları tartışıldı.

(soL - Suriye)