Avante Festivali yine coşkuyla gerçekleşti

Portekiz Komünist Partisi’nin (PKP) düzenlediği geleneksel Avante Festivali'ne yine yüz binlerce kişi katıldı.

Portekiz Komünist Partisi’nin (PKP) geleneksel Avante Festivali, 7,8,9 Eylül tarihlerinde Lizbon yakınlarındaki partiye ait festival alanında gerçekleşti. Festivale katılım her sene olduğu gibi bu yıl da çok yoğundu, katılımın 200 ile 300 bin kişi arasında olduğu tahmin ediliyor. Festivale ayrıca Asya, Avrupa, Afrika ve Latin Amerika’dan, çoğunluğu komünist parti üyesi yüzü aşkın delege katıldı.

Adını PKP’nin günlük gazetesi Avante’den alan ve 30 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan festival canlılığı ve militanlığıyla dikkat çekiyor. Komünist partinin örgütlülüğünün her ayrıntısında hissedildiği festivale, on binlerce gencin yanı sıra yaşlılar ve ailelerin de yoğun şekilde katıldığı görülüyor.

Festivalde gün boyu konserler veriliyor, tiyatro oyunları sergileniyor, siyasetten edebiyata pek çok konuda paneller düzenleniyor. Festivalin en canlı taraflarından biri tüm festival alanını kaplayan stantlar. Farklı ülkelerden gelen katılımcıların yer aldıkları uluslararası stantların yanı sıra, festival alanının büyük bir bölümü Portekiz’in çeşitli bölgelerine ayrılmış stant alanlarından oluşuyor. Porto, Lizbon, Alentejo, Setubal, Braga gibi bu bölge stantları özgün tasarımları ile dikkat çekiyor. Her bölgenin komünistleri tarafından organize edilen bu stantlarda, o bölgeye ait yöresel ürünleri, yemekleri, şarapları ve de mücadelenin özgünlüklerini bulmak mümkün. Örneğin Alentejo standında bölgenin özelliği olan tarımsal ürünler dikkat çekerken, Porto standı tahmin edileceği üzere porto şarabıyla ilgi topluyor. Bölgelerin stant alanları, hep bir ağızdan söylenen şarkılar ve kendi içlerindeki küçük sahnelerde yerel sanatçıların verdiği konserlerle sıcak bir ortam aynı zamanda.

Bölgelere ayrılan alanlar dışında kadınlar, göçmenler ve gençlik örgütü JCP (Portekiz Genç Komünistleri) kendi alanlarına sahip. Festival alanında biri merkezde olan ana sahne dışında konserler için pek çok sahne mevcut. Ana sahnede ilk gece gerçekleştirilen büyük klasik müzik konseri ve ikinci gece sahneye çıkan Portekiz’in tanınmış sanatçıları ve gençlik grupları büyük ilgi gördü. Bunların dışında tiyatro ve sinema gösterimleri için de birer sahne kurulmuştu.

Festivalin en merkezi alanlarından biri de gün boyunca çeşitli konularda tartışmaların yürütüldüğü “merkez çadır”. Festivalde bu sene Picasso’nun İspanya iç savaşı ile ilgili ünlü tablosu Guernica’nın yapımına ve iş yaşamı ve koşullarına dair iki sergi de yer alıyordu. Festivalin vazgeçilmezlerinden biri de kitap fuarı. Öte yandan spor da unutulmamış, gün boyu judodan jimnastiğe, voleyboldan futbola çeşitli spor karşılaşmalarını ve gösterilerini izlemek mümkün.

Festivalin en önemli özelliklerinden biri tamamen PCP üyelerinin gönüllü çabaları ile gerçekleştiriliyor olması. Festival alanı gönüllü PCP üyeleri tarafından yaklaşık dört ay önceden hazırlanmaya başlanıyor. Aynı şekilde festival sona erdikten sonra yine gönüllüler tarafından stantların, sahnelerin sökülmesi işine girişiliyor. Festival sırasında da yemekleri hazırlanması, güvenliğin sağlanması, sağlık yardımı gibi işler yine gönüllü parti üyeleri tarafından yapılıyor.

Bu seneki festivalin açılışı PKP Genel Sekreteri Jeronime Sousa’nın konuşmasıyla gerçekleşti. 9 Eylül Pazar akşamüzeri yapılan büyük kapanış etkinliğinde son konuşmayı yine partinin genel sekreteri Sousa yaptı. Kapanışta Sousa’nın yanı sıra Avante gazetesinin yöneticisi Casanova ve festivalde önemli bir yere sahip olan gençlik örgütü JCP’nin liderlerinden Miguel Violente de birer konuşma yaptı. Yüzbinlerce festival katılımcısının ilgiyle dinlediği konuşmalarda, Portekiz’de iktidarda olan sağcı hükümetin IMF ve AB Merkez Bankası ile kısa süre önce imzaladıkları ve PCP’lilerin “saldırı anlaşması” olarak adlandırdıkları anlaşmaya ve emperyalizmin son dönemdeki saldırganlığına karşı PCP’nin mücadele çağrısı ön plandaydı.

(soL-Lizbon)