38. KNE Festivali Atina’da başladı: Ayağa kalkana el uzat!

Geçtiğimiz ay boyunca Yunanistan’ın bütün büyük merkezlerinde gerçekleştirilen yerel festivallerin ardından, Yunanistan Komünist Gençliği (KNE)’nin büyük festivali Atina’da dün kapılarını halka açtı. Binlerce ziyaretçinin katıldığı festival coşkulu bir başlangıç yaptı.

İsmini KNE’nin yayın organı olan Odigitis’ten (Öncü) alan ve bu yıl 38.si düzenlenen Festival 13 Eylül akşamı başladı. Festival’in merkezi sloganı “Ayağa Kalkana El Uzat.. İktidarı Almalısın!” olarak aylar öncesinden belirlenmiş ve festival bir örgütsel atak için sıçrama noktası olarak tarif edilmişti. Kültürel etkinlik, konser ve tartışmaların düzenlendiği Festival’e uluslararası komünist ve işçi hareketinin gençlik örgütlerine mensup genç komünistler de katılıyor. Festival’de TKP’li Öğrenciler de stand ve sunumları ile Yunan yoldaşlarının coşkusuna ortak oluyorlar.

Binlerce metrekare üzerine kurulu Atina’nın en geniş rekreasyon alanı olan Andonis Triçis Parkı’nda gerçekleşen festivalde Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve KNE’nin politik mesajlarını ileten dev billboardların arasında kurulan onlarca stand, sahne ve sergilerde güncel siyasetten bilişime kadar pek çok konu tartışılırken, Anadolu türkülerinden hiphopa, çocuk oyunlarına kadar geniş bir yelpazede yer alan sanat eserleri sahneleniyor.

Festival’in merkezi sahnesinin hemen yanında kurulan tarih sergisi ise festivalin en ilgi çekici unsurlarından birisi. KKE Tarih Departmanı ve KNE tarafından ortaklaşa hazırlanan Yunanistan’da ve uluslararası ölçekte işçi sınıfı hareketi ve sosyalizm mücadelesinin farklı dönemlerini anlatan tarih sergisinde KKE Tarih Departmanı’ndan görevliler genç komünistlere ve diğer misafirlere yönelik turlar düzenliyorlar.

Festival'de Tüm İşçilerin Mücadeleci Cephesi (PAME) de bir stand açtı. Standda yaklaşık 9 ay süren çelik işçileri grevini gün gün anlatan bir kitabı ilk kez Festival'in misafirleri ile paylaşıldı. Bunun dışında Festival'de büyük bir stand açan KKE'nin yayınevi Synghroni Epohi (Modern Zaman) de ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Cumartesi gününe kadar devam edecek Festival’de bugün KNE Genel Meclis SekreteThodoris Hionis ve KKE Merkez Komitesi Genel Sekreteri Aleka Papariga halka seslenecek.

(soL - Atina)