Yerli uçak Alman malı çıktı

Davutoğlu’nun “tepeden tırnağa tamamen Türk mühendisliği ile üretilecek” dediği “yerli” uçağın üretimden kaldırılan Alman Dornier markalı uçakların modernize edilmiş versiyonu olduğu açığa çıktı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “tepeden tırnağa Türk mühendisliği ile üretileceğini” ve “dünyada büyük yankı uyandıracağını” söylediği “yerli uçak” Alman malı çıktı.

Meydan gazetesinin bugün manşetine taşıdığı habere göre, AKP’nin seçim propagandası için kullandığı yerli uçaklar 2002’de üretimi durdurulan Alman Dornier firması tarafından geliştirildi. Almanya’da talep yetersizliği nedeniyle üretimden kaldırılan uçaklar için, Davutoğlu’nun düzenlediği basın toplantısı öncesinde dağıtılan broşürlerde “Türkiye’nin yüzde 100 yerli ilk uçağı” ifadeleri kullanıldı. AKP, 2009 seçimlerinde de “yerli uçağın göklerde” olduğu yönünde propaganda yapmıştı.

ABD’Lİ FİRMA ALDI

Üretimden kaldırılan Dornier marka uçağı, ABD’de yaşayan Fatih ve Eren Özmen’e ait Sierra Nevada Corporation (SNC) satın aldı. SNC, Dornier’lerin 32 kişilik jet motorlu modelini TRJ-328 adıyla, pervaneli modelini ise T-328 adıyla Türkiye’de üretecek. 12 yıldır üretim yapmayan fabrika, Amerikan teknolojisiyle geliştirilecek.

Projeye Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan finansman sağlanacak. Üretime TUSAŞ’ın da katılacağı ve proje bütçesinin 1,5 milyar dolar olarak tahmin edildiği kaydedildi.