Yatağan işçilerinin eylemi sona erdi

Muğla'da Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesi'nin özelleştirilmesine karşı çıkan işçiler,sürdükleri eylemlerini bugün akşam saatlerinde sona erdirdi.

Haber Merkezi

Muğla'da Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesi'nin özelleştirilmesine karşı çıkan işçiler, 446 gündür devam eden ve son 5 gündür işyerlerini terk etmeme eylemine dönüşen direnişlerini bugün akşam saatlerinde sona erdirdi. İhaleyi alan şirketle görüşmelerin olumlu geçtiğini söyleyen Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, açıklamanın sabah yapılacağı belirtti.

Önceki gün Yatağan’da yapılan referandum ve sonrasında belirlenen taleplerle firmayla masaya oturan Tes-iş Yatağan şube başkanı Fatih Erçelik ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan şube başkanı Süleyman Girgin toplantı sonrası alınan kararları işçilerin onayına sundu, santral işçilerinin maddeleri onayladığı bildirildi.

İşçilerden alınan bilgiye göre maddelerden bazıları şöyle;

  • Taşeron işçilerin 28 Şubat tarihi itibariyle şirket bünyesine alınması
  • İşçilerin istedikleri an tüm haklarını alarak 4-C’ye geçiş yapmaları
  • 4-C stasüsüne kendi isteklerine bağlı olarak geçmek isteyen işçilerin, şirket tarafından kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve tüm hakları verilecek sözleşmesi feshedilecek
  • Hali hazırda firmada çalışan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları ödenecek
  • Tesislerin yemekhane ve alakartta çalışan ve sendikasız olan 60’a yakın işçi sendikaya geöerek toplu sözleşmeden faydalanacak.
  • İşçilerden alınan 470 TL lojman kirası artık alınmayacak işçiler sadece yakıt parası ödeyecek

soL'a konuşan işçiler, "Ekmek değil vatan diyorduk, kazanımlardan memnunuz ama istediklerimiz olmadı, yalnız bırakıldık. Özelleştirmeyi ve taşeronu tamamem kaldırmak istyorduk bunun için mücadele ettik" dedi.