Yandex'ten atılan asesörler işe iade davası açıyor

Yandex'ten kovulan asesörler, haksız işten çıkartmaya karşı işlerine geri dönmek için dava açıyor.

Haber Merkezi

Yandex'ten 30 Nisan'da gelen bir mail ile işten çıktıklarını öğrenen asesörler, işlerine geri dönmek için dava açıyor. Davayı açacak olan İstanbul Barosu avukatlarından Celal Karaoğlu ve Esin Yeşilırmak, yüzlerce çalışanın tek bir maille işten çıkartıldığını söylerken, bunun çalışanların %75'ine tekabül ettiği belirtiliyor.

Yandex'in çalışanlarıyla yaptığı sözleşmeye, işçilerle yaşanan uyumsuzlukların Moskova'daki tahkim önünde görüleceğine dair hüküm koyduğu söylenirken, bu şartın işçilerin haklarını zedelediği, dava açılmasını ve hak aranmasını engelleme çabası sonucu olduğu söyleniyor.

Avukatlar, hukuki gereklilikler gereği bu hükmün geçerli olamayacağını söyleyerek, Türkiye'de dava açılarak hak aranabileceğini belirtiyor. Ancak internet ortamında çalışılması sebebiyle birbirini tanımayan asesörlerin örgütlenemediği ve haklarını mahkemede arayabileceklerinden habersiz oldukları da vurgulanırken, Yandex'in "kayıt dışı örgütsüz ucuz iş gücü" arıyor olmasına dikkat çekiliyor.

İşçilerin işten çıkartılmaları için haklı bir sebep gösterilmediğini belirten avukatlar, yıllardır çalışan kişilerin işten atıldığını ve işe iade taleplerinin haklı olduğunu belirtiyor. İşten çıkartılanların olayın ardından dava açmak için 1 ay süreleri olduğu vurgulanırken, bu sebeple bir an önce dava açılmak istendiği söyleniyor.

Hukuken kararsız olan Yandex mağduru işçilerin de davaya katılmaları tavsiye edilirken, 1.5 yıl çalıştıktan sonra işten çıkartılan Yandex asesörlerinden Umut Eryılmaz, Rus yöneticilerin kendileri işten çıkartılmadan önce 15 gün tatile çıkacaklarını söylediklerini, bunun da mağduriyeti arttıran bir sebep olduğunu, yöneticilerin emeklerine saygı göstermediğini belirtiyor.