VİDEO | Sendika düşmanı Kod-A firmasında işçiler direniyor: Proje değil işçiyiz!

İzmir'in Menderes ilçesinde İTOB Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve servis büro hizmeti sektöründe Türkiye pazarının yüzde 90'ına hizmet veren bilişim şirketi Kod-A, sendika düşmanlığında sınır tanımıyor. DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası'nın yetkili olduğu Kod-A şirketinde sendikalı işçilere yönelik yıldırma, sürgün ve mobbing politikası her geçen gün daha da…

soL-İzmir

İzmir'in Menderes ilçesinde İTOB Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve servis büro hizmeti sektöründe Türkiye pazarının yüzde 90'ına hizmet veren bilişim şirketi Kod-A, sendika düşmanlığında sınır tanımıyor. DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası'nın yetkili olduğu Kod-A şirketinde sendikalı işçilere yönelik yıldırma ve gözdağı politikası her geçen gün daha da artıyor. Firmanın İzmir'deki iş yerinde bugüne kadar sendikalı işçilerden bazıları, çeşitli bahaneler öne sürülerek işten atıldı. 

Türkiye genelinde çok sayıda kamu kurumunun dijital evrak arşivleme, tarama, indeksleme ve aktarma işini üstlenen Kod-A bilişim şirketi İstanbul'a İTÜ Ayazağa Kampüsü Teknokent binasında, Ankara'da Çankaya ilçesinde, İzmir'de İTOB OSB'de faaliyet gösteriyor. Ülke genelinde yaklaşık 850 emekçinin çalıştığı Kod-A firmasında işçilerin yüzde 60 kadarı DİSK'e bağlı Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası'na (Sosyal-İş) üye. 

Ancak şirket patronları, Sosyal-İş'in firmada örgütlenmesinden ve Çalışma Bakanlığından yetki belgesi almasından rahatsız. 

GÖKHAN MANGAL: SÜRGÜN, MOBBİNG, GÖZDAĞI VAR

Firmada yaşananları soL'a anlatan Sosyal-İş örgütlenme uzmanı Gökhan Mangal, "Patronlar, işçilerin örgütlenmesinden rahatsız. Bunu her şekliyle belli ediyorlar. İşçiler üzerinde çeşitli baskılar var. Örneğin İzmir'deki iş yerinde çalışan bir işçiyi başka bir kente sürmekle tehdit edebiliyorlar. Zorunlu izne çıkarıyorlar. Çeşitli mobbing uygulamaları oluyor" dedi.

"PROJE DEĞİL İŞÇİYİZ"

Kod-A firmasının AKP iktidarına yakın bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Gökhan Mangal, "Zaten bu şirket 2011 seçimlerinde AKP'nin 35 İzmir'e 35 proje vaadi kapsamında kuruldu. Çok sayıda kamu kuruluşundan iş alan, o kurumlara hizmet sunan bir iş yeri. Kendi sektöründe Türkiye pazarının önemli bir bölümünü elinde bulunduruyor. Bu avantajlarına rağmen, işçilerin örgütlenmesinden son derece rahatsızlar" diye konuştu. 

Sosyal-İş üyesi işçilerin zaman zaman öğle aralarında, molalarda bir araya gelerek genel bir direniş sağladıklarını ifade eden Gökhan Mangal, yılmayacaklarını, anayasal bir hak olan sendikal faaliyeti sürdüreceklerini vurguladı.