VİDEO I Sivriada böyle yok ediliyor

Bizans döneminden kalan tarihi eserleri barındıran, flora ve faunasıyla özel bir doğal yapıya sahip olan Sivriada'da MESA Holding'in 'kongre merkezi, otel, otopark inşaatı' adı altında başlattığı yıkım, mahkeme kararına rağmen sürüyor. Tarih varlıklar dozerlerle yerle bir ediliyor. Adalar Savunması, Sivriada'daki son yıkımı gösteren bir video yayımladı.

Haber Merkezi

İstanbul'un Prens Adaları olarak bilinen dokuz adadan biri olan Sivriada'da tarih ve doğa katliamı yaşanıyor. MESA Holding, mahkeme kararlarını hiçe sayarak Bizans döneminden kalan kalıntıların bulunduğu, flora ve faunasıyla el değmemiş bir doğa yapısına sahip Sivriada'ya yap-işlet-devret modeliyle "kongre merkezi, otel, otopark" inşa eden MESA Holding'in bölgedeki yıkımı sürüyor. 

Mahakemelerin yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarını görmezden gelen MESA Holding, dozer ve çeşitli iş makineleriyle Sivriada'da tahribata devam ediyor. Adalar Savunması adlı platform, Sivriada'daki yıkıma ilişkin bir video yayımladı. 

TARİHE VE DOĞAYA SALDIRI

Adalar Savunması'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Doğa ve tarih katili Mesa Holding Sivriada'daki tarihi varlıkları dozerler ve delici makinelerle yok ediyor, düpedüz inşaata başlıyor. Müzeler müdürlüğünü de mahkeme kararlarını da dinlemiyor! Binlerce kuşun ve balığın ürediği, İstanbul'da artık yok olan mercan ve gorgon yataklarına sahip, Bizans döneminden arkeolojik eserler barındıran ve özel bir bitki örtüsünün hüküm sürdüğü Sivriada neden yok ediliyor? Kullanılması imkansız bir kongre merkezi, otel ve otopark için!

Yasa, hukuk, koruma, bilim, tarih, kültür, doğa tanımadan Mesa Holding tarafından Sivriada'da başlatılan inşaat çalışması bugün de devam ediyor. 'Yassıada'yı bitirmek için şantiyeyi Sivriada'ya taşıyoruz, inşaat yapmıyoruz' diyen doğa ve tarih katili Mesa Holding, Sivriada'daki tarihi ve doğal varlıkları dozerler ve delici makinelerle yok ediyor, düpedüz inşaata başlıyor. Müzeler müdürlüğünü de, belediyeyi de, mahkeme kararlarını ve suç işlediklerini söyleyenleri de dinlemeyen Mesa Holding, TOBB ve ortakları Adalar'a ve İstanbul'a karşı tarihte görülmemiş büyük bir suç işliyorlar."

İŞTE O VİDEO: 

SİVRİADA'DA NELER OLUYOR? 

Sivriada'nın patronlara peşkeş çekilmesinin öyküsü aslında 2011'e kadar uzanıyor. 2011'in Haziran ayında dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'ın, "Sivriada ve Yassıada'yı uluslararası birer kongre merkezine dönüştüreceğiz" sözleriyle başlayan süreç şöyle gelişti: 

EKİM 2012: Hazine mülkiyetinde olan Sivriada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi.

MART 2013: İstanbul 5 No’lu Koruma Kurulu Sivriada’yı tarihi sit statüsünden çıkardı.

NİSAN 2013: Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanunla beraber Yassıada ve Sivriada turizme açıldı. Bu kanuna göre iki adada yapılacak olan planlama, imar ve inşaat uygulamaları ile diğer düzenlemeler Kıyı Kanunu hükümlerine ve diğer mevzuatta yer alan kısıtlama ve prosedürlere tabi olmayacak.

HAZİRAN 2013: Sivriada’ya ilişkin 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım revize imar planı askıya çıktı. Planda "Askeri Yasak Bölge" lejandı "Turizm ve Kültürel Tesis Alanı" olarak değiştirildi.

TEMMUZ 2013: Yassıada ve Sivriada’nın imarını prostesto edildi. Adalar Forumu “Yassıada Davası”nın görüldüğü yerde forum düzenledi.

KASIM 2013: Sivriada’ya ilişkin 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı değişikliği askıya çıktı.

KASIM 2014: İstanbul 3. İdare Mahkemesi, Sivriada'yı imara açan proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

ŞUBAT 2015: Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen turizm yatırım belgesine göre Sivriada’ya 1961 kişilik kongre merkezi yapılacak. Kongre merkezinin içinde, 555 kişilik balkon, dört adet 50 kişilik toplantı salonu, kapalı sergi salonu, açık sergi alanı, bin 600 kişilik ikinci sınıf lokanta, 200 kişilik kafeterya, 150 kişilik kafeterya, 180 araçlık açık otopark yer alacak.

MAYIS 2015: Sivriada ve Yassıada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla imzalanan protokolle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş.’ye devredildi. Yapılması planlanan tesisler için inşaat ruhsatının çıkartıldığı belirtiliyor.

TEMMUZ 2015: Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Yassıada ve Sivriada’da inşaat çalışmalarının başladığını duyurdu.

AĞUSTOS 2015: İBB'nin uzun yıllardır yürüttüğü Kurbağalıdere'deki ıslah çalışmasında çıkan balçık ve atığın gemilerle Yassıada ve Sivriada açıklarına boşaltıldığı tespit edildi. Boşaltmadan sonra çekilen fotoğraflarda deniz suyu renginin değiştiğini görüldü.

EKİM 2015: Sivriada’nın "askeri alan" kullanımından çıkarılarak "turizm ve kültürel tesis" alanı olarak yapılaşmaya açan imar planları Adalar Belediyesi’nin açtığı davada İstanbul 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

EKİM 2017: Adanın imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıktı. İmar planı notlarına göre adaya artık otelden, restorana, müzeden dini tesis alana kadar birçok yapı inşa edilebilecek. Planlara 1 Kasım’a kadar itiraz edilebilecek.

MART 2018: İstanbul 8. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin açtığı davada “nüfus ve yapı yoğunluğunu artıracağı” gerekçesiyle Adalar için hazırlanan 1/5000 ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı iptal etti.

Sivriada'daki Bizans döneminden kalma kalıntılar: 

SİVRİADA: DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT İDİ, ŞİMDİ İNŞAAT HAZIRLIĞI VAR! 

İstanbul Fenerbahçe burnuna 11 kilometre uzaklıktaki Sivriada'nın tarihi Bizans'a dek dayanıyor. Adaya Bizans İmparatorluğu döneminde din adamları ve imparatorların sürgüne gönderildiği rivayet edilmekte. Adada, 10. yüzyıldan kalan, bugün sadece bazı kalıntıların mevcut olduğu tescilli bir manastır, kilise ve sarnıç var. İkametin olmadığı Sivriada, İstanbul'un en el değmemiş, sessiz ve doğası korunmuş yeri olarak biliniyor. 

Sivriada İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 2009 tarihli kararı ile “2. derece doğal sit” ve “3. derece arkeolojik sit” alanı ilan edilmişti. Hazine mülkiyetindeki  92 bin 565 metrekarelik Sivriada, 2012 yılında Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilmişti. Adadaki yıkım sürecinin düğmesine de o zaman basılmış oldu. 

MESA HOLDİNG İNŞA EDİYOR

Temeli 1969'da Mesa Mesken Sanayi olarak atılan Mesa Holding, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Rusya ve Kazakistan'da müteahhitlik işleri yapan bir firma. Turizm ve sigorta alanında da faaliyet gösteren holdingin yönetim kurulu Erhan Boysanoğlu, Evren Ünver ve Murat Sezgin'den oluşuyor. Altunizade, Beykoz, Etiler'de villa siteleriyle tanınan firma, Sivriada kongre ve sergi merkezi inşaatını da yap-işlet-devret modeliyle üstlenmiş durumda.