VİDEO: Bombalarla sarsılan başkentte, 60 bin işçi sokağa çıktı

2 ay önce bombalarla sarsılan Belçika'da, bugün 60 bin işçi çalışma hakları için sokağa çıktı.

Belçika'nın başkenti brüksel'de bugün eylem vardı. Kemer sıkma poltikalarını protesto etmek için bir araya gelen 60 bin kişi, polisin tazyikli su ile saldırısına maruz kaldı.

Gösteriler sırasında yaralanan iki polisten birinin, kentin polis şefi Pierre Vandersmissen olduğu duyuruldu.

2 ay önce bombalı saldırıların hedef olan başkentte, eylem sırasında 10  kişi gözaltına alındı.

Eylem, sendikaların çağrısıyla işçilerin katılımı eşliğinde, hükümetin refah devleti uygulamalarını adım adım geri çekmesine karşı düzenlendi. Sloganı "Yeter" olan eylemde, kamu hizmetlerindeki bütçe kesintisi ve işsizlik hedefteydi. Peeters yasası olarak adlandırılan yasa doğrultusunda, esnek çalışma kural haline getirilirken, çalışanların haftalık maksimum çalışma saati yıllık bazda hesaplanıyor. Bu durum, patronların iş yükü ve çalışma saatini kendi kurallarına göre düzenleyebilmeleri için bir esneklik yaratıyor.

HEDEF YALNIZCA BELÇİKA DEĞİL, TÜM AVRUPA EMEKÇİLERİ

EYlemcilerin bildirisinde; "Hükümetin işçilerin haklarına ve ücretlerine yaptığı saldırı, artık haddini aştı" denilirken, Belçika parlamentosunun eski vekillerinden Lode Vanoost, yasanın haftalık 38 saat çalışma saati uygulamasının yıkımı olduğunu, bunun yalnızca Belçika'da değil Tüm AVrupa'da hedeflendiğini belirtti.