Ülkenin ilk ağır sanayi kuruluşu Kardemir'in yüzde 10'unu ABD'li bir şirket aldı

Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olarak 1937'de kurulan ve inşaat, madencilik, ulaştırma, sanayi sektörlerine temel girdi sağlayan Kardemir'in yüzde 10'u bir Amerikan şirketine satıldı.

Bir Amerikan şirketi, Türkiye’nin ilk ağır demir çelik sanayisi olan ve hisseleri borsada yüzde yüz halka açık olan Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri A.Ş.'nin (Kardemir) işlem gören A-B ve D hisselerinden 263 milyon dolarlık alım yaptı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) ABD'nin Boston eyaletine bağlı Arrowstreet Capital Limited Partnership adına Brian Neumann tarafından yapılan açıklamada, "6 Şubat 2018 tarihinde Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ. D grubu paylarından 3,17 TL’den 3 milyon 437 bin 345 adet, 2,97 TL’den 63 bin 674 adet B grubu payı ile yine 2,97 TL’den 98 bin 886 adet A grubundan alım işlemi ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca, yapılan bu işlem sonucunda Amerikalı firmanın Kardemir AŞ sermayesindeki payının yüzde 10 sınırını aştığı belirtildi.

KARDEMİR NEDİR? 

Kardemir A.Ş., Karabük'te bulunan demir çelik işletmesidir. Temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır. Müessese, 13 Mayıs 1955'ten sonra bağımsız bir KİT durumuna gelmiş ve Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü adını almıştır. Daha sonra Etibank’ın bir müessesesi olan Divriği demir madenlerini de bünyesine alan Kardemir'de deneyimli montaj elemanları da yetişerek Türkiye’de ağır sanayinin, Erdemir ve İsdemir'in kurulmasına öncülük etmiştir. 

58 yıl boyunca bir kamu kuruluşu olarak faaliyet gösteren Karabük Demir Çelik Fabrikaları, 1995 yılında özelleştirilerek Kardemir adını almıştır. Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası ve uzun mamulde cevhere dayalı üretim yapan tek kuruluşudur.

Uluslararası kalite standartlarında pik, blum, kütük, nervürlü inşaat çeliği, profil, köşebent, maden direği, her türlü ray, kok ve kok yan ürünleri üreten Kardemir, inşaat, madencilik, ulaştırma ve sanayi sektörlerine temel girdi sağlamaktadır. Kuruluşundan itibaren çok sayıdaki endüstriyel tesisin proje, imalat ve montajını gerçekleştiren Kardemir, Türkiye’de “Fabrikalar Yapan Fabrika” olarak tanınır.

Kardemir’in, Sabancı grubu ile çimento sektöründe (Karçimsa AŞ), Erdemir grubu ile madencilik sektöründe (Ermaden AŞ) ortaklığı bulunmaktadır.