Türkiye Petrolleri işçileri: Daha fazla taşeronlaşma, daha güvencesiz yaşam istemiyoruz!

Türkiye Petrolleri'nin Batman Bölge Müdürlüğü kapsında dün toplanarak müdürlük binasına yürüyen işçiler, basın açıklamasının ardından, kurumlarındaki dönüşüm sürecini, yaşadıkları problemleri ve bundan sonrasını nasıl gördüklerini soL'a anlattı.

soL-Batman

1954 yılından bu yana faaliyet gösteren köklü kamu kuruluşu Türkiye Petrolleri'nde (TP) işçiler pazartesi günü (17 Ekim 2016) iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde iş bırakan Petrol-İş üyesi binlerce petrol işçisi, tepkilerini göstermek ve uyarı amacıyla yarım gün boyunca işbaşı yapmadı.   

Türkiye Petrolleri'nin Batman Bölge Müdürlüğü kapısında toplanarak müdürlük binasına yürüyen işçiler, yapılan basın açıklamasının ardından, kurumlarındaki dönüşüm sürecini, yaşadıkları problemleri ve bundan sonrasını nasıl gördüklerini soL'a anlattı.

Birçoğu kuyu tamamlama biriminde görev alan Petrol-İş üyesi işçilerden biri, hükümetin uygulamaya koyduğu tasarruf tedbirlerinden bu yana zaten zor bir dönem geçirdiklerini, üzerlerinde psikolojik baskı kurulduğunu ve hayata geçirilmek istenenin “daha fazla taşeronlaşma, daha güvencesiz bir yaşam” olduğunu belirtti. İnsanların OHAL sürecinde yılgınlığa teslim edilmesinin hedeflendiğini, herkesin kılıfına uydurularak damgalandığını söyleyen işçiler, “15 Temmuz günü demokrasi için sokağa çıkın dediler ama biz çıktığımızda vatan haini oluyoruz” dedi.

Özellikle sondaj, kuyu tamamlama ve jeoloji bölümlerinin özelleştirilmesiyle petrolün aslında ana birimlerinin peşkeş çekildiğini ve bütünsel özelleştirmenin yolunun açıldığını ifade eden işçiler, önce devlet malının küçültülüp trilyonlarca liralık malzemelerin ucuza satıldığını. işçiye yapacak iş kalmayınca da “zarar etmesin hepsini özelleştirelim” denildiğini, TEKEL'de de benzer bir sürecin yaşandığını ifade etti.

Türkiye Petrolleri'nde uzun zamandır neredeyse tüm işlerin torpille yürüdüğünü, iller arasında yer değiştirmenin sabah namazında bölge müdürüyle saf tutmaktan geçtiğini vurgulayan işçiler, “Eskiden Pierre Cardin, pPlo gibi markalardan giyim yardımı getiriyorlardı. Bu markalar Aydınlı Grup'un yani cemaate bağlı. O yuzden şimdi bu yardımı yapmıyorlar. Bir de Bank Asya'dan hepimize içindeki hediye puanla kredi kartı dağıtmışlardı, şimdi hain ilan ediyorlar” dedi.

Hükümetin petrolde de Kenan Evren'in mirasını yediğini söyleyen petrol işçilerinin tavrı net: Ya talepleri dikkate alınacak ya da özelleştirme karşıtı eylemlerini sürdürecekler.