Türkiye ihracatı Ocak-Kasım döneminde geriledi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2016 Ocak-Kasım dönemindeki toplam ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 azalışla 128,9 milyar dolara geriledi. Son 12 aylık dönemde de ihracat yüzde 3,2 düşüşle 140,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Haber Merkezi

Ocak-Kasım 2016 döneminde Türkiye ihracatındaki ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, Irak ve ABD olurken, bir önceki yılın aynı döneminde 3. sırada yer alan Irak 4. sıraya geriledi. Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye ihracatı ülke sıralamasında Almanya’nın birinciliğini zorlayan Irak’a yapılan ihracat da yüzde 17,5 oranında azalarak 6,4 milyar dolara düştü.

Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın da ilk 11 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53,8 oranında düştüğü görülüyor. Diğer taraftan, Kasım ayında söz konusu ihracatın azalma hızında 2016’nın diğer aylarına göre bir gerileme mevcut. Rusya Federasyonu’na ihracat Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında azalmış durumda.

Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı ilk 11 aylık dönemde yüzde 49,4 olarak gerçekleşirken, AB’ye ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 bir artış yaşandı.

Türkiye ihracatında 2016 Ocak-Kasım döneminde sanayi ürünleri ihracatında yüzde 2’lik ve tarıma dayalı ürün ihracatında yüzde 2,9’luk bir gerileme yaşandı.