Türkiye göçmen işçi mezarlığına dönüştü: 2016'da en az 76 göçmen işçi yaşamını yitirdi

Türkiye'ye gelen ve burada çok kötü koşullar altında çalışan göçmen işçilerden en az 76'sı, 2016 yılında çeşitli iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Haber Merkezi

2016 yılının ilk dokuz ayında en az 76 göçmen işçi yaşamını yitirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından açıklanan rapora göre, fabrikalarda ve tarlalarda Türkiyeli işçilerin yanısıra ezici çoğunluğu Suriyeli olmak üzere Afgan, Gürcü, Ukraynalı, İranlı, Özbek, Azeri, Bulgar, Çinli, Koreli, Litvanyalı, Rus, Sırp ve Türkmen işçi kardeşlerimiz de iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdi.

2013 yılında 22 göçmen işçi, 2014 yılında 53 göçmen işçi, 2015 yılında 67 göçmen işçi ve 2016 yılının ilk dokuz ayında 76 göçmen işçi, Türkiye'deki iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Göçmen işçiler ağırlıklı olarak emek yoğun sektörlerde çalışırken yaşamlarını yitiriyorlar. İnşaatta 25 TL, tarlada 10 TL paraya sabahtan akşama çalışmak ve çalıştıkları yerlerde barınan ve yetersiz beslenme imkanlarıyla hayata devam etmeye çalışan göçmen işçilerin ölümlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:

2016 yılının ilk dokuz ayında tespit edilebilen en az 76 göçmen işçi ölümü 26 şehirde yaşandı: 13 ölüm İstanbul’da; 8 ölüm Konya’da; 6 ölüm Adana’da; 5 ölüm Elazığ’da; 3’er ölüm Bursa, Edirne ve Şanlıurfa’da; 2’şer ölüm Antalya, Aydın, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Mardin, Mersin, Sakarya, Samsun ve Sivas’ta; 1’er ölüm ise Aksaray, Ankara, Batman, Denizli, Erzurum, Kocaeli, Rize, Siirt ve Zonguldak'ta...

Göçmen işçi ölümlerinin şehirlere göre dağılımı ise şöyle: