Türkiye 'fast-food' çalışanlarının saatlik ücretinde son sıralarda

Amerika'da, fast-food sektöründe çalışanların saatlik ücretinin 15 dolara çıkması tartışılırken, Türkiye bu alanda son sıralarda yer alıyor. Türkiye’de fast-food sektöründe çalışanların saatlik ücreti sadece 2.31 dolar (6.3 lira).

Türkiye’de fast-food (hızlı tüketim) sektöründe faaliyet gösteren zincir restoranların sayıları her geçen gün artarken, çalışanların saatlik ücreti yerlerde sürünüyor. Amerika’da bu ücretin 15 dolara çıkması tartışılırken, Türkiye'de sektör çalışanlarının saatlik ücreti sadece 2.31 dolar (6.3 lira).

Hürriyet'tenCeyhun Kuburlu'nun haberine göre, çalışanların saatlik ücretinde Türkiye’ye en yakın ülkeler Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya ve Brezilya oldu. Fast-food sektöründe en düşük ücreti ise 1.16 dolar ile Bulgaristan’daki çalışanlar alıyor. 

200 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Türkiye’de sayıları 22 bini bulduğu tahmin edilen fast-food restoranlarında 200 bine yakın kişi çalışıyor. Daha çok öğrencilerin ve gençlerin çalıştığı bu restoranların cirosu ise 6 milyar doları buluyor. Ancak çalışanların aldığı saatlik ücret sadece 1 hamburger parasına eşit. 18-25 yaş aralığında gençlerin yoğun olarak çalıştığı sektörde haftada 45 saat çalışan bir işçiortalama 283 lira kazanıyor. Bu rakam ekonomik krizdeki Yunanistan’da ise 450 liraya kadar çıkıyor. Fast food sektörü resmi olarak 2 vardiya da hizmet veriyor. İlk vardiya sabah 09.00 ile 16.00 arası, ikinci vardiya ise 16.00 ile 23.00 arası çalışıyor. Ancak bir çok fast food restoranında mesailer 9 saati buluyor. Cumartesi-Pazar izinleri ise bulunmuyor. 

RAKAMLARLA...
22 bin
Türkiye’deki fast-food restoranlarının sayısı

200 bin
Türkiye’de fast-food sektöründe tahmini çalışan sayısı

20 milyar $
Türkiye’de dışarıda yeme-içme sektörünün büyüklüğü

6 milyar $
Fast-food zincirlerinin tahmini cirosu

100 bin
Türkiye’de yeme-içme hizmeti veren tahmini mekan sayısı

2 milyon
Türkiye’de yeme-içme sektöründe çalışan tahmini kişi sayısı