Turkcell'den yandaşlara 250 milyon liralık reklam

Yönetimi AKP’ye yakın isimlerle doldurulan Turkcell, 250 milyon liralık reklam ve tanıtım bütçesini, hükümete yakın işadamlarının sahip olduğu gazete, televizyonlara aktarıyor.

Yönetimine AKP’li eski bakan ve AKP’ye yakın isimlerin atandığı GSM operatörü Turkcell’de, şirketin reklam pastasından aslan payını AKP’li işadamı ve medya patronu Ethem Sancak’ın kurumları alıyor. Analistler, hisseleri hem Borsa İstanbul’da hem de New York Borsası’nda işlem gören şirketin zarara uğratıldığına dikkat çekiyorlar.

Turkcell’de 2010 yılından bu yana yaklaşık 4 milyar liralık kâr payının genel kurullar yapılamadığı için dağıtılmadığını hatırlatan uzmanlar, şirketin yıllık yaklaşık 250 milyon liralık reklam ve tanıtım bütçesinin de iktidara yakın medyaya aktarılarak suç işlendiğini öne sürüyorlar.

En son yayınlanan tiraj raporlarına göre, zirvede olan ilk üç gazeteye reklam bütçesinden sadece yüzde 5.8’lik ilan verilirken AKP’ye yakınlığı ile bilinen işadamı Ethem Sancak’ın tirajları yerlerde gezen Star, Akşam ve Güneş gazetesine yüzde 30.3’lük pay verilmesi dikkat çekiyor.

ASLAN PAYI SANCAK'A

Star Gazetesi ve Kanal 24’ü, “Erdoğan’a destek olmak için” aldığını itiraf eden işadamı Ethem Sancak, medyada Akşam, Güneş ve Star gazetelerinin yanı sıra Kanal 24 ve 360 TV’ye (Sky 360) sahip.

Gerçek tirajlarının, açıklanan rakamların çok çok altında olduğu bilinen Star Gazetesi, Turkcell’in reklam pastasından Kasım 2014 itibariyle yüzde 14’le en büyük payı alıyor. 2012’de Turkcell’in gazetelere verdiği reklamların yüzde 10.2’sini alan gazete, 2013 ve 2014’ün ilk 9 ayında aldığı payı yüzde 48 artırdı. Turkcell yönetimi, Sancak’a ait üç gazeteye toplam reklam pastasından yüzde 30.3 pay verirken, geri kalan 32 gazeteye yüzde 69.7’lik payı bölüştürüyor.