Türk Telekom fiberliyor, taşeron işçi kölelik koşullarında hayatta kalmaya çalışıyor!

"Fiberliyoruz" sloganıyla Avea ve TTNET'i aynı marka altında birleştiren, yüzde 55'i Oger Telekom'a, yüzde 30'u Hazine Müsteşarlığına ait Türk Telekom'un altyapı, bakım, arıza ıslah, hat tesis ve nakil işlerini gerçekleştiren taşeron işçiler, kölelik koşullarında çalışıyorlar. Türk Telekom'a taşeron hizmeti veren Akçadağ firmasına bağlı çalışan işçilere…

Ahmet Çınar

2016 başında büyük reklam kampanyalarıyla ve "fiberliyoruz" sloganıyla Avea ve TTNET'i aynı marka altında birleştiren Türk Telekom, altyapı, bakım, arıza ıslah, hat tesis ve nakil işlerini taieron firmalara yaptırıyor. Türk Telekom'a hizmet veren taşeron firmalardan biri de Akçadağ İnşaat Ticaret Taahhüt Limited Şirketi. Bu şirket bünyesinde çalışan ve taşeron olarak Türk Telekom'a hizmet sunan işçiler ve teknisyenler zor günler yaşıyor. 

Bu firmada tekniker olarak çalışan ve adeta kölelik koşullarında çalışan bir işçi, kendisinin ve çalışma arkadaşlarının yaşadığı sıkıntıları soL'a anlattı. 

"AYDA 20 LİRA YEMEK PARASI"

Akçadağ'da çalışan taşeron işçilerin asgari ücretle çalıştığını söyleyen mağdur işçi, "Yemek paralarımız bile son derece düşük. Yemek parası adı altında ayda 20 lira para yatırılıyor. Günde 1 liraya bile gelmiyor. Örneğin bir Türk telekom kadrolusu ayda 400 lira civarında yemek parası alırken, biz Türk Telekom'a hizmet sunan taşeron işçiler olarak ayda 20 lira alıyoruz. 3-4 yıldır çalışan işçiler var aramızda onlar 150-200 lira civarında alabiliyorlar" dedi. 

İş için kendilerine zimmetlenen hizmet araçlarına aylık olarak 350 lira mazot parası verildiğini ifade eden mağdur işçi, "Bazen mazot bitiyor, işçi arkadaşlarımız cebinden ödemek zorunda kalıyor. Şirket arabasıyla medyana gelen kazalarda ya da yazılan cezalarda fatura yine işçiye kesiliyor" diye konuştu. 

"FAZLA MESAİLERİ ALAMIYORUZ, İŞ GÜVENLİĞİMİZ YOK"

Zaman zaman fazla mesaiye kaldıklarını ancak fazla mesailerin ücretlerine yansıtılmadığını da vurgulayan mağdur işçi, şunları söyledi: "Fazla mesai ücreti alamadığımız gibi, iş güvenliğiyle ilgili koruyucu malzememiz ya hiç yok ya da eksik. Geçenlerde iş güvenliğiyle ilgili giysilerin verileceği söylenerek bize evrak imzalatıldı. Ama herhangi bir giysi, malzeme gelmedi. Sorduğumuzda 'Sanki versek giyecek misiniz' dediler. Şimdi asgari ücrete zam geldi. Bin 404 lira oldu. En büyük korkumuz, patronun asgari ücrete yapılan zammı bahane ederek, zaten düşük olan yemek parasını da kesebilir. Çalışma koşullarımız, kölelik koşullarıyla aynı."

Yakın geçmişte taşeron işçilerin yemek ve yol parası ile düşük maaş konusundaki şikayetlerini bir dilekçeyle firma sorumlusuna verdiklerini hatırlatan mağdur işçi, "Akçadağ firmasının sorumlusu tarafından tehdit edildik. Bir duyum aldık: Türk Telekom bizim firmaya işçi başına 7 bin lira ödeme yapıyormuş, bu ödemenin bin 300'ü maaş, bir bölümü sigortaya gidiyor, gerisinin nereye gittiğini merak ediyoruz" dedi. 

Türk Telekom'a hizmet veren taşeron firmada çalışan işçiler olarak köle gibi değil insanca çalışmak istediklerini ifade eden mağdur işçi, "Hak ettiğimiz maaşı, hak ettiğimiz yemek ve yol parasını, fazla mesai ücretlerimizi istiyoruz. Bunlar en doğal isteklerimiz. Türk Telekom gösterişli reklamlar yapıyor ama hizmet aldığı taşeron firmanın işçileri adeta kölelik koşullarında çalışıyor. Sesimizin duyulmasını istiyoruz" diye konuştu. 

AKÇADAĞ FİRMASI TÜRK TELEKOM'A TAŞERON HİZMET SUNUYOR

Akçadağ İnşaat Ticaret Taahhüt Limited Şirketi, bünyesinde istihdam ettiği asgari ücretli işçilerle Türk Telekom'a İstanbul, Antalya, Ordu, Diyarbakır, Samsun bölgelerinde altyapı, bakım, arıza ıslah, hat tesis ve nakil hizmetleri veriyor.