Turizm şirketi değil çalışma cehennemi: Anı Tur’da skandallar devam ediyor

Geçen yıl hileli iflas iddialarıyla gündeme gelen Anı Tur'da son günlerde yaşanan emekçi kıyımı, firmanın ülke genelindeki tüm şubelerine yayıldı. Anı Tur'da primlerini ve maaşlarını alamayan stajyerler, yaşadıkları hak gasplarını, fazla mesai dayatmasını, günde üç buçuk saat uykuyla nerdeyse 7/24 süren çalışma saatlerini, ödenmeyen maaş ve primleri soL'a anlattı. Anı Tur'da…

Ahmet Çınar

2018 yaz sezonuna televizyonlarda gösterilen reklam filmleriyle ve “En güzel anılar Anı Tur’la başlar” sloganıyla giren Anı Tur’da büyük bir emekçi kıyımı yaşanıyor. Çalışanların gruplar haline işten çıkarıldığı, emekçilerin istifaya zorlandığı, stajyerlerin maaş ve primlerinin ödenmediği, tur iptalleri nedeniyle bazı müşterilerin paralarının iade edilmediği Anı Tur’da, kıyım sadece İstanbul'daki şirket merkezinde değil, tüm ülke sathına yayılmış durumda.

2018 yaz sezonunda Anı Tur’da çalışan stajyerler yaşadıkları hak gasplarını, fazla mesai dayatmalarını, günde üç buçuk saat uykuyla nerdeyse 7/24 saat süren çalışma saatlerini, ödenmeyen ücret ve primleri soL’a anlattılar.

İşte Anı Tur mağdurlarının anlattıkları…

Anı Tur son günlerde çalışanlarının eylemleriyle gündeme geldi. Siz İstanbul’dan uzakta Anı Tur’un taşra kentlerinde çalışan stajyer emekçilerisiniz. Neler yaşadınız, anlatır mısınız?

Biz Anı Tur’da yaz sezonunda rehber olarak çalışan stajyer öğrencileriz. Zaten maaşımız 900 lira. Eylül ayının sonuna geliyoruz ama biz halen Temmuz’un primlerini, Ağustos’un maaşını ve primlerini alamadık. Alabileceğimizden de emin değiliz. Tüm çalışanlar olarak alamadık. Sadece otel rehberleri değil ofis çalışanları, çağrı merkezi çalışanları hiçbiri maaşlarını tam olarak alamadı.

Bulunduğunuz kentlerde de işten çıkarmalar var mı?

Kamuoyunda sadece İstanbul'daki genel merkezde bir emekçi kıyımı yaşandığı şeklinde bir algı oluşabilir. Şunun bilinmesini istiyoruz: Antalya çağrı merkezi ve şirket bürosunda çalışanlar da işten çıkarılıyor. Yani Anı Tur’da toptan bir işten çıkarma ve tasfiye harekatı var. Antalya’daki büroları aradığımızda telefona kimse çıkmıyor. Ege Bölgesi’nde de bir Anı Tur merkezi var, oranın telefonları da açılmıyor. Tüm buralarda bir işten çıkarma olayı yaşanıyor. Genel merkez telefonları zaten açılmıyor. Sadece müdürleri cep telefonlarından aradığımızda ulaşabiliyoruz. Onlar da bize ‘Bizim de alacaklarımız var’ yanıtı veriyorlar. Esas patron Veli Çilsal. Ona ulaşabilmemiz zaten mümkün değil.

Veli Çilsal’a kişisel olarak ulaşamıyorsunuz, peki kurumsal olarak da mı ulaşamıyorsunuz, muhatabınız olan şirket hangi şirket?

Şirket değişiyor sürekli. Geçen yıl Hayat Turizm diye bir şirketti muhatabımız. Bu yıl Enes Turizm oldu. Eski şirketler kapanıp yeni şirketler açılıyor sanırım. Zaten hileli iflas iddiaları gündeme gelmişti geçen yıl. Yani karşımızda hakkımızı arayabileceğimiz belli bir muhatap bulamıyoruz.

Müşterilerin de mağdur edildiği söyleniyor, siz rehberlik yaparken rastladınız mı böyle örneklere?

Çok rastladım. Müşteri rezervasyon yapıyor, parasını ya da kaporasını yatırıyor. Otele geliyorlar, hiçbir şekilde kayıtları yok. Otelin haberi yok. Otelin bilgisi yok. Otel de kabul edemiyor. Alanya’da, Belek’te çok sayıda Anı Tur müşterisi son iki ayda mağdur edildi. Müşteri para iadesi istiyor haklı olarak. Bazı müşterilere para iadesi yapılmadı. Halen beni arayan müşteriler var, paramı iade edin diye…

'NEREDEYSE 7/24 ÇALIŞTIRILDIK, ALAMADIĞIMIZ MAAŞIMIZ 900 LİRAYDI'

Çalışma koşullarından söz eder misiniz biraz, fazla mesai var mıydı örneğin?

Biz ilk başta sözleşme imzaladık, çalışma saati yok diye. Ama bu sözleşme öyle kullanıldı ki, örneğin bizim haftalık iznimiz hiç olmadı. Haftada 7 gün, günde 24 saat çalıştırıldık. Sabah 9’a doğru işe başlıyorduk, ertesi gün sabaha karşı 4’te işimiz bitiyordu. Günde üç buçuk-dört saatlik bir dinlenme süresi… Korkunç bir durum bu. Bunun karşılığında fazla mesai ücreti ödenmedi. Stajyer olduğumuz için aldığımız para 900 liraydı. Asgari ücret bile değil. Tam bir çalışma cehennemi…

'CİMER'E ŞİKAYET ETTİK SONUÇ ALAMADIK'

Siz bir başka stajyersiniz ve Anı Tur’da çalıştınız yaz boyunca, neler anlatacaksınız?

Öncelikle şunu söylemeliyim: Turizm işletmeciliği 2. sınıf öğrencisi olarak beni turizmden soğuttuklar. Tur satmamız için söylememiz gereken yalanlardan tutun da, hemen hemen her gün üzerimizde yeni bir baskı oluşturuldu. Biz oraya sadece stajımızı yapmaya ve okul harçlığımızı çıkarmaya gittik ama yaşadıklarımız bize anlatılandan çok farklıydı. Yani bizleri iş hayatından soğuttular.

Alacaklarınızı alamadınız değil mi?

Şu an bizim için önemli olan maaşlarımız ve primlerimiz. Yaz boyunca çalıştık. Yaklaşık 2 bin 200 lira alacağım var ama bize net söylenen bir şey yok. Şeflerimiz de bilmiyor, onlar da ücretlerini almıyorlarmış. Bizim okulumuz başladı ve dördüncü hafta olacak. Çok önceden yatırmaları gerekiyordu ücretlerimizi, biz her şeyi bu maaşlarımıza göre planladık ve davrandık. Şu an gerçekten benim gibi pek çok mağdur arkadaşım var.

CİMER’e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) şikayette bulunduk fakat hiçbir şekilde geri dönülmedi bize. Sonuç alamadık. Yetkililerden sesimizi duymalarını istiyoruz, ülkemizde bu haksızlıkların son bulmasını diliyoruz.

Tamam biz öğrenciyiz, iyi kötü yine bir şekilde idare edebiliriz ama yüzlerce insanın ekmek teknesi burası. Ev geçindiriyorlar, aileleri var. Onların da mağdur olduğunu biliyorum.

'BARINILMAYACAK APARTLARDA KALDI, ÜSTELİK MAAŞIMIZI DA ALAMADIK'

Siz de stajyerdiniz ve yaz sezonu sona erdi, neler yaşadınız?

Ben de Anı Tur bünyesinde çalıştım. Anı Tur, müşterilerinden personeline kadar herkesi mağdur etti, etmeye de devam ediyor. Bir sürü söylenti dolaşıyor etrafta, hangisine inanacağımızı şaşırdık. Resmi bir açıklama yapılmadı. Stajımızın başladığı günden biten güne kadar neredeyse 24 saate yakın çalıştırıldık, hiçbir şekilde konaklanılmayacak, barınılmayacak apartlarda kaldık. Personel memnuniyeti sağlanmadı. Otellerde acente temsilcisi olarak müşterilerin mağduriyetlerine bizzat şahit olduk. Çoğu otelde müşterilere odaları geç verildi ve bunun sebebi de Anı Tur’un otele ücreti ödememesi… Aylar öncesinden paralarını direkt olarak yatırıp rezervasyon yaptıran müşterileri mağdur ettiler. Ve bizim de maaşlarımız asgari ücretin altında olmasına rağmen ödenmedi. Ona keza primlerimiz de ödenmedi.  Her üniversitemizde stant açan acenteler bu şekildeyse, kime güveneceğiz? Okul aracılığıyla girdiğimiz staj yerimizi burnumuzdan getirdiler. Bizler bu işin eğitimini alan ve seven öğrencileriz. Fakat bu şekilde sektörden de soğutuyorlar.

Ayrıca yaptığı turları son dakika iptal eden Anı Tur, müşterilere para iadesi yapmamakta ısrarcı davranıyor…