Tüpraş'ta işçilerin örgütlü mücadelesi, Koç'a geri adım attırdı

Koç Holding'e ait Tüpraş'ta vardiya sisteminde yapılmak istenen değişikliklere karşı, işçiler geçen hafta eyleme geçmişti. İzmir'de başlayan, sonrasında Kırıkkale ve Batman rafinerilerine de yayılan eylemler, Koç'a geri adım attırdı. Petrol-İş Sendikası'nın patron temsilcileriyle yaptığı görüşmede, patron tarafı 'gerektiğinde personel takviyesi yaparak sorunları…

soL-İzmir

Koç Holding'e ait Tüpraş'ta vardiya sisteminde yapılmak istenen değişikliklere karşı, işçiler geçen hafta eyleme geçmişti. İzmir'de başlayan, sonrasında Kırıkkale ve Batman rafinerilerine de yayılan eylemler, Koç'a geri adım attırdı.

Petrol-İş Sendikası'nın patron temsilcileriyle yaptığı görüşmede, patron tarafı "gerektiğinde personel takviyesi yaparak sorunları çözmeyi" kabul etti.

Vardiya sistemi şu andaki haliyle korunacak.

KOÇ NE İSTİYORDU?

Daha önceki toplu iş sözleşmesi süreçlerinde, holding vardiya sisteminin değiştirilmesini gündeme getirmişti. İşin özünde, aynı iş yükünü daha az insana yüklemek, personel giderlerini kısmak yatıyordu. Önceki toplu iş sözleşmesi süreçlerinde de işçiler sert bir yanıt vermiş, Koç geri adım atmak zorunda kalmıştı.

KOÇ NEDEN HEMEN ÇARK ETTİ? 

Geçen hafta İzmir Rafinerisi'nde başlayan vardiya değişikliğine karşı, Petrol-İş'te örgütlü Tüpraş işçileri harekete geçtiler. Rafineri içerisinde başlayan eylemler, önce iki saat, sonra yarım gün ve en sonunda tam gün iş bırakmaya kadar gitti. İzmir Rafinerisi işçilerinin eylemlerine, Batman ve Kırıkkale rafinerilerinden de eylemler ve iş bırakmalarla destek geldi. 

İşçiler soL'a yaptıkları açıklamalarda Koç'un neden geri adım attığını şu sözlerle açıkladı: 

  • Tüpraş rafinerilerinden astronomik kârlar elde eden Koç yönetimi, dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olma korkusuyla hızlıca geri adım attı. 
  • Örgütlü işçilerin ise harekete geçtiklerinde, kazanılmış haklarını koruyabilecekleri ve patronların avucunu yalayacakları bir kez daha görüldü.