Tüpraş'ta eylemler başladı: Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

Koç Holding'e ait Tüpraş İzmir Rafinerisi işçileri, vardiya sisteminde yapılmak istenen değişiklikler nedeniyle eyleme geçtiler. İki gündür rafineri içerisinde yürüyüşler ve basın açıklamaları gerçekleştiren işçiler, 35 yıldır sahip oldukları kazanılmış haklarını asla bırakmayacaklarını ifade ettiler.

soL-İzmir

Koç Holding'e ait Tüpraş İzmir Rafinerisi işçileri, vardiya sisteminde yapılmak istenen değişiklikler nedeniyle eyleme geçtiler. 

İki gündür rafineri içerisinde yürüyüşler ve basın açıklamaları gerçekleştiren işçiler, 35 yıldır sahip oldukları kazanılmış haklarını asla bırakmayacaklarını ifade ettiler. 

KOÇ HOLDİNG NE AMAÇLIYOR? 

Tüpraş rafinerilerinde 8.00-16.00, 16.00-00.00, 00.00-8.00 olmak üzere üç vardiyada saha operatörleri çalışıyor. Koç Holding, işte bu vardiyalardaki işçi sayısını azaltmak ve aynı yükü daha az işçiye yüklemek istiyor. Yıllardır her toplu sözleşme öncesi Koç'lar tarafından masaya sürülen "vardiya sisteminin değiştirilmesi" talebi, Tüpraş işçilerinin örgütlü tavrıyla geri çektirilmişti.

Koç Holding, toplu sözleşme sırasında çözemediği bu konuyu, yeniden gündeme getirdi. Tüpraş İzmir Rafinerisi Petrol Hareketleri Ünitesi'nde adım atan holdingin amacı, tüm ünitelerde ve rafinerilerde vardiya sistemini değiştirmek.

Tüpraş'tan geçtiğimiz yıl 3.8 milyar TL net kar elde eden Koç Holding'in; kara doymadığı, içinden geçtiğimiz ekonomik daralma döneminde Tüpraş işçilerinin üstündeki yükleri arttırarak karlarını arttırmayı hedeflediği anlaşılıyor. 

Tüpraş rafinerilerinde sık sık yaşanan iş cinayetlerinin de temelinde; uzun çalışma saatleri, personel eksikliği ve kar hırsı olduğu görülmüştü. 

Tüpraş yetkililerinin kendilerine bu konuda ısrarcı olacaklarını söylediğini belirten Petrol-İş Aliağa Şubesi temsilcileri; kendilerinin daha kararlı olduklarını, mücadeleyi asla bırakmayacaklarını ifade ettiler.