Tüpraş'ın OHAL'li günleri: Rekor kâr elde ettiler

Toplu sözleşme sürecinde emek düşmanı maddelerle işçilerin karşısına çıkan Tüpraş, ilk yarı yıl kâr oranlarını açıkladı. Şirket, bu yılın ilk yarısının sonunda, geçen yıla göre olan faaliyet kârını 4 katına çıkardı.

Haber Merkezi

Tüpraş, ilk yarı yıl kâr oranlarını açıkladı.

1 Ocak-30 Haziran 2017 verilerini paylaşan şirket, ilk 6 aylık dönem için 2.789,8 milyar TL esas faaliyet kârı bildirdi.

Şirketin Haziran 2016 sonunda 409.429 milyon olan dönem kârını, Haziran 2017 sonunda 2.325.983 küsur milyar TL'ye çıkararak, 6'ya katladığı görüldü. Esas faaliyet kârı ise, 4 katına yükseldi.

Yine ilk 6 ayda, geçen yılın toplamında elde edilen kâra ulaşıldığı görülüyor.

Öte yandan Tüpraş, geçen sene ilk yarı dönemde kapasite kullanımının %100,9, bu yıl ise %111.5 olduğu verisini paylaştı.

Bu şu anlama geliyor: Koç grubu, rafineriyi hesaplanmış güvenli ve normal çalışma şartlarının %100'ü geçmemesi gerektiği gerçeğine karşın, kapasitesinin üzerinde çalıştırıyor. Planlama yapılmadan, altyapı çalışmaları olmadan atılan bu adım, potansiyel güvenlik açığı anlamına geliyor. 

İŞÇİYE DAYATMA, KOÇ'A REKORLAR

Koç Holding, bu yıl toplu iş sözleşmesinde, toplu iş sözleşmesi  yürürlük süresinin 3 yıla çıkarılmasını, yılda 8 işgününe kadar verilen ücretli mazeret izinlerinin kaldırılmasını istemiş; vardiyalılar için haftalık çalışma süresinin 40 saatten 42 saate çıkarılması talep etmişti. Esnek çalışma saatlerinin yaygınlaşmasını talep ettiği bir model dayatan Koç Holding'e karşı, işçiler direnişe geçmişti.

Şirketin kâr tablosu, toplu sözleşme döneminde işçi düşmanı maddeleri dayattığı dönemde, Koç Holding'in rekor üstüne rekor kırdığını gösteriyor.