TÜİK, sanayi ve hizmet istatistiklerini açıkladı: Yoğunlaşma çok yüksek

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı Sanayi ve Hizmet İstatistikleri'ni (YSHİ) açıkladı. 2014 yılında yoğunlaşma 95 sınıfta çok yüksek olarak gerçekleşti.

Haber Merkezi

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, yıllık sanayi ve hizmet istatistikleri araştırması kapsamında girişimler 525 farklı sınıfta faaliyet gösterdi. CR4’e göre 95 sınıfta çok yüksek, 80 sınıfta yüksek, 106 sınıfta orta, 244 sınıfta ise düşük derecede yoğunlaşma vardı.

TÜİK, "Belli sayıda firmanın, belli bir ürünün üretildiği bir piyasada, o ürünün toplam üretimini kontrol edecek büyüklüğe ulaşması" anlamına gelen yoğunlaşma oranlarını açıkladı. Buna göre imalat sanayinin yüzde 22,7'sinde çok yüksek derecede yoğunlaşma oldu.

Toptan ve perakende ticaret sektöründeki sınıfların yüzde 70,3’ünde, inşaat sektöründeki sınıfların yüzde 76,2’sinde düşük derecede yoğunlaşma gözlemlenirken, madencilik ve taş ocakçılığındaki sınıfların yüzde 42,9’unda, ulaştırma ve depolama sektöründeki sınıfların yüzde 33,3’ünde çok yüksek yoğunlaşma gözlemlendi.

İmalat sanayindeki sınıfların yoğunlaşma düzeylerine göre dağılımı, 2014

YSHİ araştırması kapsamındaki girişimlerin yüzde 39,1’i toptan ve perakende ticaret, yüzde 15,3’ü ulaştırma ve depolama ve yüzde 12,4’ü imalat sanayi faaliyetinde bulundu. İmalat sanayi kısmında gerçekleşen cironun araştırma kapsamındaki toplam ciroya oranı yüzde 28,8 idi. Bu oran, toptan ve perakende ticaret kısmı için yüzde 41,7 idi.