Trabzon'daki fabrikasını kapatan Ferrero fındık fiyatını düşürdü

Nutella'nın sahibi Ferrero, bu yıl fındığı 11 liradan alacağını duyurdu. Kur ve enflasyon dikkate alındığında geçtiğimiz yıla göre düştüğü gözlenen fındık fiyatının Cuma günü Ordu'da gerçekleşen sel sonucu artması bekleniyordu. Geçtiğimiz hafta 300 işçinin çalıştığı fabrikasını kapatan Ferrero'nun rekabet yaratarak fiyatları aşağı çekmeye çalıştığı tahmin ediliyor.

Haber Merkezi

Türkiye’nin en büyük fındık alıcılarından Nutella’nın sahibi İtalyan çikolata üreticisi Ferrero, 2018 ürünü kabuklu fındığın kilosunu kalitesine göre 11 lira 25 kuruş ile 11 lira 50 kuruştan alacağını bildirdi. Geçtiğimiz yıl 9 ile 10 lira civarında belirlenen fındığın fiyatının enflasyon ve kur artışı dikkate alındığında önceki yıla göre gerilediği görülüyor. Üreticilerin 15 lira olan beklentisinin aksine dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştiren Türkiye’de en önemli ihracat kalemleri arasında yer alan üründe dahi fiyat uluslararası tekellerin belirleniminde.

Tarım ve Orman Bakanı, Cuma günü Ordu’da meydana gelen sel sonucu "600-700 ton" fındığın zarar gördüğünü açıklasa da üreticilerden gelen bilgiler ve görüntüler binlerce ton fındığın zarar gördüğüne işaret ediyor. Bu gelişmenin fiyatları yukarı çekmesi bekleniyordu. Toprak Mahsülleri Ofisi ise henüz fındık fiyatını açıklamadı.

Ferrero, önceki hafta yaklaşık 300 işçinin çalıştığı Trabzon'daki fındık fabrikasını kapatmış, Türkiye’nin arzı karşılayamadığı iddiası ile farklı ülkelerdeki üreticilerden fındık tedariğine yönelmişti. “Alternatif tedarikçi ülke” arayışları ile rekabet yaratan şirket, fiyatları bu şekilde aşağıya çekiyor. Şirket, 2014 yılında Türkiye’nin en büyük fındık üreticilerinden Oltan Gıda'nın yüzde 100'ünü satın alarak, şirketin adını Ferrero Fındık olarak değiştirmişti.