TPAO işçileri özelleştirmeye karşı eyleme hazırlanıyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) özelleştirme sürecine girmesinin ardından, TPAO işçileri yeni eylemlere hazırlanıyor. Petrol-İş Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, "OHAL dinlemeyiz, eyleme geçeriz" dedi.

Batman’da yeni bir özelleştirme süreciyle karşı karşıya kalan ve geçtiğimiz günlerde iş bırakan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) işçileri özelleştirmeye karşı yeni eylemlere hazırlanıyor. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri ile Ankara Genel Müdürlüğünde çalışan 3 bin petrol işçisi, şirketin küçültülerek özelleştirmeye hazır hale getirilmek istenmesine karşı 17 Ekim’de iş bırakmıştı. TPAO’nun sondaj, sismik, kuyu tamamlama gibi bazı işlerinin 1 Ocak 2017 tarihine kadar Turkish Petroleum International Company (TPIC) şirketine devredilmesi planlanıyor.

Evrensel'de yer alan habere göre, Petrol-İş Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz şunları söyledi: 

“Türkiye Petrollerinde 12 Eylül öncesi 7 bini aşkın kişi çalışıyordu. Özelleştirmeler olmadan önce entegre bir yapısı vardı, TÜPRAŞ, İpragaz, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri bir bütünken parçalanmaya başlandı. İpragaz, Petrol Ofisi, TÜPRAŞ ayrılarak özelleştirildi. BOTAŞ da kamuda olmasına rağmen taşeron bir özelleştirme var. Son olarak TİPİC’i Türkiye Petrollerinden ayırdılar, BOTAŞ’a bağladılar, ancak kamu kuruluşu niteliği yok. TİPİC’in Türkiye Petrolleriyle tüm sözleşmeleri feshedildi. Bu durumun ardından 800 işçi bir maille işten atılmışlardı. Şimdi durum daha da vahim boyutlara ulaştırılmak isteniyor. Türkiye Petrollerini parçalamaya yönelik bütün girişimlere dur denilmesi gerekiyor. Yeniden TİPİC’in de özelleştirilmesinin önü açılacak. Biz TPAO bünyesinde tek elden yönetilen bir kurum haline gelmesinden yanayız. Küçültülmesi, özelleştirilmesi kabul edilemez. Binlerce emekçi işsiz kalacak ve haklarından mahrum olacak. Biz şu an bu konuda Enerji Bakanlığının takınacağı tutumu bekliyoruz. Eğer ki böyle bir sürece tam anlamıyla gidilmek istenirse çok güçlü eylemleri hayata geçireceğiz. Böyle bir süreç gelişirse OHAL dinlemeyiz. Biz tek bir cevap bekliyoruz, netleştiği anda eylemlere başlarız. Bu bizim şah damarımıza dokunulmasıdır.”