Torun Center’da denetlemeyene de takipsizlik

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı, Torun Center iş cinayetiyle ilgili haklarında “olası kastla ölüme sebebiyet vermek ve görevi ihmalden” suç duyurusu yapılan SGK yetkililerine soruşturma izni vermedi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı, 10 işçinin yaşamını yitirdiği Mecidiyeköy’deki Torun Center iş cinayetiyle ilgili haklarında suç duyurusu yapılan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri hakkında soruşturma izni vermedi. Savcılık da bilirkişi raporunda asli kusurlu olduğu tespit edilen inşaat sahipleri hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Başkanı Güray Dağ, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi kanalıyla Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığına verdiği dilekçeyle, 29 Ocak tarihli soruşturma izni verilmemesi kararına itiraz etti.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre; dilekçede, haklarında şikayetçi oldukları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu İstanbul Grup Başkanı ve diğer yetkililerinin “olası kastla ölüme sebebiyet vermek ve görevi ihmal ve kötüye kullanmadan” yargılanmaları istendi.

Avukat Dağ, SGK yetkililerinin sorumluluğunu şöyle açıkladı:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı teftiş kurumları ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı görevlileri, inşaat şantiyelerini, özellikle Torunlar Center İnşaatı gibi, yüzlerce hatta binlerce işçinin çalıştığı büyük şantiyeleri yeterince denetlememekte, çoğu zaman ‘denetliyormuş gibi yapmaktadır’. Şayet gerçek bir denetim yapılmış olsaydı, son yıllarda neredeyse kitlesel denilebilecek işçi ölümlerinin meydana geldiği iş cinayetleri bu kadar sık yaşanmazdı. Keza, Torunlar Center Şantiyesi de yeterince ve gerektiği gibi denetlenmiş olsaydı,  10 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bu olay meydana gelmezdi. Aynı şantiyede bu olaydan 3 ay kadar önce benzer bir olayda bir işçi daha hayatını kaybetmiş olmasına rağmen yaşanan bu katliam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişlerinin, Torunlar Center İnşaatını yeterince denetlemediğinin, bu bağlamda devletin işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına ilişkin denetim yükümlülüğünü yerine getirmediğinin açık kanıtıdır.”

“Torunlar Center Şantiyesinde meydana gelen ve 10 işçinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan olayda ihmalleri olduğu açık olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri hakkında yaptığımız suç duyurusu hakkında, hiçbir somut araştırma yapılmaksızın ‘soruşturma izni verilmemesine’ dair karar verilmesinin hukuki bir açıklaması yoktur.”

İŞVERENE DE TAKİPSİZLİK VERİLDİ

İstanbul Mecidiyeköy’de 7 Eylül 2014’te Ali Sami Yen arsasında inşaatı devam eden Torun Center’da işçileri taşıyan asansör 32. kattan düştü, 10 işçi yaşamını yitirdi: Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara, Cengiz Bilgi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı'nın hazırladığı iddianamede, asansör firması ve iş güvenliği uzmanlarının bulunduğu dördü tutuklu 25 şüphelinin "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Savcı, bilirkişi raporunda asli kusurlu olduğu tespit edilmesine rağmen aralarında inşaat sahipleri Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yunus Emre Torun'un da olduğu dokuz kişi hakkında takipsizlik kararı vermişti. 

Bilirkişi raporunda Geda Major firmasının yetkilileri ve teknik personelinin asli kusurlu, asıl iş veren konumundaki asansör kiracısı Torunlar GYO-Torun Yapı-Torunlar Gıda Proje Ortaklığının idari ve teknik sorumlularının asli kusurlu, NCA İş Güvenliği Danışmanlık ve Ticaret AŞ Ortaklarının tali kusurlu, NCA İş Güvenliği Danışmanlık ve Ticaret AŞ firmasının İSG Katip Sistemi üzerinde şantiye ataması yapılan iş güvenliği uzman (İSG ) uzmanı ya da uzmanlarının tali kusurlu oldukları tespit edilmişti. 

25 sanıktan 12’si Torunlar GYO, beşi Geda Majör Asansör firması, sekizi NCA İş ve İş Güvenliği firmasında görevli. 20 Şubat’taki son duruşmayla üç tutuklu sanık da tahliye edildi ve davada tutuklu sanık kalmadı.