TMMOB: Meslektaşımızı kaybettiğimiz iş cinayetinin takipçisi olacağız

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, TGM Denizcilik stajyeri Delil Arslan'ın iş cinayetinde hayatını kaybetmesinin ardından cenazesinin poşete sarıp Sri Lanka'ya bırakılmasına tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu iş cinayetinin takipçisi olacağız" denildi.

Haber Merkezi

TGM Denizcilik'in sefer sırasında iş cinayetinde hayatını kaybeden stajyer mühendisin cenazesini poşete sarıp Sri Lanka'ya bırakarak yoluna devam etmesine yönelik tepkiler sürüyor.

Türk Mühendis ve Mİmar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, TGM Denizcilik stajyeri Delil Arslan'ın iş cinayetinde hayatını kaybetmesinin ardından cenazesinin poşete sarıp Sri Lanka'ya bırakılmasına tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu iş cinayetinin takipçisi olacağız" denildi. 

"NE KADER NE FITRAT, PATRONLARIN KÂR HIRSI"

Açıklamada bir dizi soruyu da gündeme getiren TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu'nun açıklamasında "Meslektaşımız Delil Arslan’ın ölümüne neden olan bu iş cinayeti ne kader ne de fıtrattır. İş cinayetlerinin temelinde patronların kâr hırsı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz" ifadesi kullanıldı. 

İŞTE O AÇIKLAMA

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu imzasıyla yayımlanan açıklama şöyle: 

 

"TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi üyesi 24 yaşındaki Delil Arslan, TGM Deniz İşletmeciliği ve Acenteliği Ltd. Şti.'nde çalışmaya başlamasının üçüncü gününde iş cinayetinde yaşamını yitirmiştir.

Delil Arslan’ın, TGM firmasının Panama'dan Hindistan'a sıvılaştırılmış amonyak gazı taşıyan Gas Cat isimli gemisinde çalışırken, 30 Eylül 2017 Cumartesi sabahı Sri Lanka açıklarında elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdiği tespit edilmiştir. Gemi yönetimi Delil Arslan'ın yaşamını yitirmesine neden olan olay ile ilgili TGM firması bir teknik inceleme yapıldığını beyan etmiş olsa da, yapıldığı beyan edilen teknik incelemenin içeriği konusunda ne iş cinayetinde kaybettiğimiz Delil Arslan’ın ailesi ne de kamuoyu bilgilendirilmemiştir.

Yaşanan iş cinayeti konusunda konsolosluğu, Delil Arslan’ın ailesini ve teknik inceleme yapacak yetkilileri bilgilendirmekten kaçınan TGM firması, yaşanan iş cinayetinin kamuoyunda yer almasının üzerinden 24 saat geçmeden kamuoyunu bilgilendirme amacı ile bir yazıyı internet sitesinde yayınlamıştır.

TGM firması tarafından yapılan açıklama teknik dayanaklardan yoksun olmakla birlikte, kamuoyunun nezdinde, yaşanan iş cinayetini kader/fıtrat olarak değerlendirme kültürünü ortaya koymaktadır.

TMMOB'UN YANIT BEKLEDİĞİ SORULAR

Meslektaşımız Delil Arslan’ın yaşamını yitirdiği iş cinayeti ile ilgili olarak TGM firması şu soruları cevaplamalıdır;

1-      TMMOB Elektrik Mühendisleri Odasına 68318 sicil numarası ile kayıtlı olan bir Elektrik Elektronik Mühendisi olan Delil Arslan’ın, ısrarla stajyer olarak tanımlanmasının nedeni nedir?

2-      TGM firmasının basın açıklamasında belirtmiş olduğu ve olay mahallinde alınmış olan tedbirler nelerdir? İşçi sağlığı ve iş güvenliği gereği yapılması gereken risk analizi ve diğer çalışmalar yapılmış mıdır? TGM firması yapmış olduğu çalışmaları ve olay mahalli kayıtlarını incelemeye müsait bir şekilde kamuoyu ile paylaşmalıdır.

3-      Delil Arslan’a yasal ve vicdani zorunluluk olarak verilmesi gereken oryantasyon eğitimi, iş güvenliği eğitimleri verilmiş midir? Kullanacağı kişisel koruyucu ekipmanlar teslim edilmiş ve gerekli bilgilendirmeler yapılmış mıdır?

4-      Kontrolsüz bir şekilde orada bulunan elektrik kablosunun Delil Arslan’a temas etmesi, olay mahallinde gerekli çevre güvenliğinin sağlanmadığını göstermektedir. Daha önce "Gas Cat" isimli gemide ve TGM firmasının diğer gemi ve birimlerinde yaşanan kaza ve iş cinayetleri nelerdir ve kayıt altına alınmış mıdır?

5-      Elektrik Elektronik Mühendisinin floresan değişimi işlerinde tekniker olarak kullanılması işletmeniz için genel bir uygulama mıdır?

6-      İş cinayetine şahit olan mühendisin beyanı alınmadan gemi ile birlikte olay mahallinden kaçırılmasının amacı, yaşanan iş cinayeti ile ilgili olarak gerekli sorgulamanın yapılmasını engellemek midir? Bu kararı "Gas Cat" gemisinin kaptanı tek başına mı vermiştir, yoksa TGM firmasının bu konuda bir talimatı var mıdır?

7-      İş cinayetinde hayatını kaybeden Delil Arslan'ın babası Cemal Arslan ve TMMOB ÇMO Üyemiz İş Güvenliği Uzmanı Berivan ÖZHAN cenazeyi almak üzere Sri Lanka'ya giderek yaptıkları kısıtlı incelemeler sonucunda dahi, TGM firmasının beyan ettiği gibi olayın düşük volt çarpması sonucu yaşanan bir kalp durması olmayıp, ölümün düşük bir voltajdan kaynaklanmadığını tespit etmiştir. TGM firmasının ısrarla yaşanan iş cinayetini “düşük voltaj ile yaşanmıştır” beyanı ile açıklaması, firmanın iş cinayetindeki suçunu Delil Arslan ve diğer mühendisin üzerine yıkarak sorumluluktan kaçma çabasından mıdır?

Yaşanan diğer iş cinayetlerinde söylediğimiz gibi; meslektaşımız Delil Arslan’ın ölümüne neden olan bu iş cinayeti ne kader ne de fıtrattır. İş cinayetlerinin temelinde patronların kâr hırsı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Meslektaşımız ve üyemiz Delil Arslan’ın yaşamını yitirdiği iş cinayetinin takipçisi olacağımızı ve sorumluların yargılanması için tüm çalışmaları yapacağımızı basına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz."