TMMOB, DİSK, KESK'ten Tüpraş açıklaması: Patronların kârı işçilerin kanıyla büyüyor

Koç Holding'e bağlı Tüpraş Aliağa rafinerisinde dört işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetine tepkiler sürüyor. TMMOB İzmir İl Koordinasyonu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve KESK İzmir Şubeler Platformu ortak bir açıklama yayımladı.

Haber Merkezi

Koç Holding'e bağlı Tüpraş Aliağa rafinerisinde dört işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetine tepkiler sürüyor. TMMOB İzmir İl Koordinasyonu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve KESK İzmir Şubeler Platformu ortak bir açıklama yayımladı. 

Üç kurumun ortaklaşa yayımladığı açıklamada, tüm yurttaşlar taşeron sistemi ve esnek, kuralsız çalışmaya karşı ortak mücadeleye çağrıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • Bu kaza kader değildi, söz konusu iş cinayetine adım adım gelindi. Hükümet Tüpraş’ı özelleştirdi, patron taşeronlaştırdı, işçiler üzerindeki üretim baskısını arttırdı. İşçilerin uyarıları dikkate alınmadı. Verdikleri mücadele OHAL ile engellendi. Koç Holding kârını 11 kat artırırken, işçilere ölüm düştü.
  • Evet, bu cinayet göz göre göre gelmiştir. Nafta tankının bakım sonrasında kapağının sıkışması üzerine, kapakta kesme işlemi yapılmaya çalışılmış, ancak bu işlemden önce tankın içinde yapılması gereken gas-free testinin yapılmadığı anlaşılmaktadır. Bu da Tüpraş'ın, taşeron firma tarafından yapılan işlemleri işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gerekli bir biçimde denetlemediğini göstermektedir.
  • İşçiler ölürken üretimin devam etmesi için çevik kuvvetin gelip ailelerin uzaklaştırılması, onların hastaneye yönlendirilmesi, olayın örtbas edilmeye çalışılması aslında olayın iş kazası değil cinayet olduğunun en açık göstergesidir. Söz konusu cinayetin sorumlusu ise Tüpraş üzerinden helikopterle geçip giden patronun kendisidir. Patronların kârları, denetimsizlikle, görmezden gelmeyle, işçilerin kanıyla büyümektedir.
  • Aliağa Kaymakamı “büyütecek bir şey olmadığını” söyleyerek, “adli bir vaka, talihsiz bir olay” demesi, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Hamza Dağ’ın, “Her şey normal, işletme üretime devam ediyor, bir sıkıntı yok, birkaç ölü var, üzgünüz” ifadelerini kullanması, TÜPRAŞ yönetiminin, suçu ‘alt yüklenici’ diyerek taşeron firmaya atarak işin içinden sıyrılmaya çalışması, ülkemizde emek alanında yaşanan iş cinayetlerindeki patron-devlet-AKP üçgenini bir kez daha gözler önüne seriyor.
  • Sendikasız, güvencesiz ve uluslararası normlara uygun olmayan çalışma koşullarının ortaya çıkmasından patronundan kamu görevlilerine kadar herkes korkmakta ve bu cinayetin üstü örtülmeye çalışılmaktadır. Aliağa’daki sendikaların, siyasal partilerin hastaneye giderek ailelere başsağlığı dileyecek yüzlerinin olmaması bundandır.
  • Bizler, emek ve meslek örgütleri olarak bu iş cinayetinin sorumlularına derhal soruşturma açılmasını, bu cinayete göz yuman patronların, kamu görevlilerinin yargı önüne çıkarılarak sorumlulardan hesap sorulmasını talep ediyoruz, tüm yurttaşları taşeron sistemi ve esnek, kuralsız çalışmaya karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz.