TKP'li sağlık emekçilerinden çağrı: Hastanene, işine, sağlığına, kentine sahip çık!

Bazı devlet hastanelerinin kapatılıp bazılarının yıkılacağının ve bu hastanelerin şehir hastanelerine taşınacağının duyurulmasının ardından, TKP'li sağlık emekçileri bu sabah İstanbul'da yıkılması planlanan hastanelerin önündeydi. Hazırladıkları bildirileri yurttaşlara ulaştıran TKP'liler, "Sağlık sistemindeki rantçı dönüşüme karşı, tüm sağlık emekçilerini ve halkımızı…

Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, şehir hastanelerinin açılmasıyla birlikte bazı devlet hastanelerinin kapatılacağını, depreme dayanıksız bazı hastanelerin de yıkılacağını veya yenileneceğini açıklamıştı.

TKP’li sağlık emekçileri bu sabah Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bildiri dağıtarak, devlet hastanelerinin şehir hastanelerine taşınmasıyla elde edilen ranta ve piyasacılığa dikkat çekti.

Bildiride, Müsteşar Eyüp Gümüş’ün acillerin dizaynının değişeceğine dair sözlerine karşılık olarak, “Vatandaşları hangi renkler rahatlatıyorsa, analizini yaparak duvarları o renklere boyayacaklarmış. Acil servis duvarlarını hangi renge boyasanız, piyasacı sağlık hizmetinizin kirinden kurtulamazsınız. Sürekli afet koşullarında çalışan acil servisler sizlerin eseridir” denildi.

Açıklamada "AKP iktidarının sağlıkta dönüşümden anladığı, sağlığın piyasalaştırılmasından başka bir şey değildir. Sağlık sistemindeki rantçı dönüşüme karşı, tüm sağlık emekçilerini ve halkımızı birlikte mücadeleye çağırıyoruz” ifadesi yer aldı.

İŞTE O BİLDİRİ

TKP'li sağlık emekçileri tarafından dağıtılan "Hastanene, işine, sağlığına, kentine sahip çık" başlıklı bildiri metni şöyle: 

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, şehir hastanelerinin açılmasıyla bazı devlet hastanelerinin kapatılacağını, depreme dayanıksız bazı hastanelerin de yıkılacağını veya yenileneceğini açıkladı.

Kent merkezlerinde yıllardır hizmet veren Şişli Etfal, Okmeydanı, Kartal, Haydarpaşa ve Ankara Numune hastaneleri, “Şehir Hastaneleri” adı altındaki özelleştirme politikaları çerçevesinde yıkılacak. 

Sağlık sistemini "Sağlıkta Dönüşüm" projesiyle kâr hırsına teslim eden AKP iktidarının "Şehir Hastanesi" modeli yandaş sermayeye rant aktarmaktadır.

AKP iktidarının 14 yıllık rüyasının gerçekleşmesi, bir bütün halinde şehir hastaneleri projesine hizmet için mevcut kamu hastanelerinin kent merkezlerinin dışına aktarıldığı düzenlemenin bir  parçasıdır. Herhangi bir afet planına veya insanların sağlık hizmetine en kolay ulaşabileceği  noktalara değil de ranta en uygun alanların tercih edilmesine şaşırmıyoruz. Hastaneler eski diye yıkıp arazisini ranta açacak olan AKP, yandaşlarına peşkeş çekebilmek için 25 yıllığına kamu özel ortaklığı adı altında kent merkezlerinden uzak, köprüler gibi borçla şehir hastaneleri kuracaktır. Kamu kaynakları sağlığa değil başka alanlara tahsis edilecektir.

Acil servislerde çalışan sağlık emekçileri, ağır ve güvencesiz iş yükü altında, yetersiz sayıda çalışanla baş etmeye çalışırken, vatandaşları hangi renkler rahatlatıyorsa analizini yaparak duvarları o renklere boyayacaklarmış. Acil servis duvarlarını hangi renge boyasanız piyasacı sağlık hizmetinizin kirinden kurtulamazsınız. Sürekli afet koşullarında çalışan acil servisler sizlerin eseridir. Buldukları bir başka çözüm ise, günde 500’ün üzerinde hasta bakan acil servisleri 24 saat kamera ile izlemekmiş. Artık yoğunluğu olan hastaneler cep telefonundan kırmızı renge dönüşecek ve canlı izlenecek. Acil servisler seyirlik gösteri merkezleri değildir. Acil servis yoğunluğu piyasacı sağlık politikalarının sonucudur. Yarattığınız kaosu izlemekle o sorunu çözemezsiniz.

Rant için yapıldığı açıkça belirgin olan şehir hastaneleri projelerinden emekçi halkın sağlık hizmetine kolayca ulaşabilmesi için derhal vazgeçilmelidir. Eğer kent büyüyorsa yeni alanlara 300-600 yatak kapasiteli yeni hastaneler yapılmalı, sağlık hizmeti veren kurumlar belirli noktalara toplanmak yerine, ihtiyaca göre yaygınlaştırılmalıdır. Mevcutta hizmet veren eski yapıların yerine modern, halk sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetlerini karşılayabilecek yeni hastaneler yapılmalıdır.

AKP iktidarının, “sağlıkta dönüşüm”den anladığı sağlığın piyasalaştırılmasından başka bir şey değildir. Sağlık sistemindeki rantçı dönüşüme karşı tüm sağlık emekçilerini ve halkımızı birlikte mücadeleye çağırıyoruz.