THY Teknik'te Bakanlık ve Hak-İş'ten kirli işbirliği

THY Teknik'in metal işkoluna geçirilmesinin ardından DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş'in güçlenmesi, Bakanlığı ve Hak-İş'i rahatsız etti. Yönetim eliyle işçiler hukuksuzca Çelik-İş'e üye yapılıyor.

THY'nin bakım ve onarım çalışmalarını yürüten THY Teknik'in metal işkoluna geçirilmesinin ardından DİSK'e bağlı Metal İş'in örgütlenme faaliyetlerinde bulunması, AKP'ye yakınlığıyla bilinen Hak-iş ve Bakanlığı harekete geçirdi.

Birleşik Metal İş'in güçlenmesinin ardından, firma müdürleri sahaya inerek işçilere Hak-İş'e bağlı Çelik-İş'e üye olunması yönünde baskı yapıp, bir kişiyi işten attı.  

SON KOZ HABOM
Teknik'te Birleşik Metal-İş'in ağırlığını kıramayan yönetim, son koz olarak, 2014 sonunda kapanan ve Çelik-İş'in yetkili olduğu Hava Araçları Bakım Onarım Merkezi'nden (HABOM) THY Teknik'e geçen işçileri yeniden aynı sendikaya üye yapmaya çalışıyor. 

YAPILAN ÜYELİKLER HUKUKSUZ
HABOM'un kapanığı sırada düşen üyelikleri yeniden aktifleştirmek ise tamamen hukusuz. Konuyla ilgili konuşan yetkililer, söz konusu şirketin çalışma yaptığı dönemde çelik işkolunda faaliyet gösterdiğini, THY Teknik'in ise metal işkolunda faaliyet halinde olduğunu ve yapılan işlemin tamamen hukusuz olduğunu belirtti. 

Konuyla ilgili Birleşik Metal İş'ten yapılan açıklama şöyle:

THY TEKNİK AŞ’de KİRLİ İŞBİRLİĞE DERHAL SON VERİN

Şirket Yönetimi Çelik-İş’e üye olmaları için çalışanlara baskı uyguluyor. 

Bakanlık, HABOM’dan TEKNİK AŞ’ye geçerken işkolu değişikliği nedeniyle yasal olarak düşen Çelik-İş üyeliklerini, yasaya aykırı olarak yeniden aktif hale getirdi. Bakanlığın HABOM geçişli çalışanları, e-devlet üzerinden başvuruları olmadan Çelik-İş’e geçirmesi yasadışıdır. Bu üyelikler geçerli değildir.

Çelik-İş’e verilecek olası bir çoğunluk tespiti, Bakanlığı büyük bir suça ortak etmiş olacaktır. Gerek geçersiz üyelikler, gerek uygulanan baskılar hasıraltı edilemez. Bakanlık bu suça ortak olmamalıdır.

Teknik AŞ’de çalışanların değil, şirket yönetiminin istediği bir sendikanın yetki alması için kirli bir oyun tezgahlanıyor. Çalışanların sendikal tercihine müdahalede ediliyor.

Şirket yönetimi, Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası’nın işyerinde yetki alabilmesi için çalışanlara açıktan baskı yapmaktadır. Bakanlık ise HABOM’dan TEKNİK AŞ’ye geçerken Çelik-İş’ten üyelikleri düşen çalışanların üyeliklerini yeniden aktif hale getiriyor. 

TEKNİK AŞ yönetimi, Çelik-İş Sendikası ve Bakanlık kirli bir işbirliğine girmiştir. Ancak bu işbirliği açığa çıkmıştır. 

Bu oyunu TEKNİK AŞ çalışanlarıyla birlikte mutlaka bozacağız.

TEKNİK AŞ çalışanları, şirketin metal işkoluna geçmesinin ardından yeni dönem toplu iş sözleşmesi için işletmede yetkili olacak sendika konusunda kararlarını verdiler. Bu karar doğrultusunda sendikamıza üye oldular. Bugün itibariyle sendikamız toplu iş sözleşmesi yetkisi için yasanın aradığı çoğunluk sayısına çok yaklaştı. Üyelikler hala devam ediyor.

Şirket yönetimi bu gelişme karşısında geçtiğimiz hafta içi üst düzey yöneticilerini toplamış, toplantıdan hemen sonra çalışanların sendikamıza üye olmalarının önlenerek Çelik-İş’e üye olmaları yönünde baskılara başlanmıştır. Birçok yönetici çalışma sahalarını dolaşarak, herkesin Çelik-İş’e üye olmasını istediklerini beyan etmiş, bu uyarıya itibar etmeyenlerin işten çıkarılacağı söylenmiştir. Bu baskılara ilişkin sendikamıza, üyemiz olsun olmasın birçok TEKNİK AŞ çalışanından şikayet bildirimleri gelmeye devam etmektedir. Sendikamız avukatları bu konuda elde ettikleri delilleri toplamakta, isimleri tespit edilen yöneticiler hakkında suç duyurusu hazırlıkları tamamlanmaktadır. Avukatlarımızın bizzat arayarak durumu beyan ettikleri yöneticiler de bulunmaktadır.

Şirket yönetimi ile Çelik-İş arasındaki bu kirli işbirliğine Bakanlık da dahil edilmiştir. Geçtiğimiz yıl sonundan itibaren HABOM’dan TEKNİK AŞ’ye geçiş yapan çalışanların, bu geçişteki işkolu değişikliği nedeniyle üyelikleri düşmüş olmasına rağmen, TEKNİK AŞ’nin metal işkoluna geçirilmesiyle birlikte bu üyelikler Bakanlık tarafından yeniden aktif hale getirilmiştir. Bu uygulama hukuken yok hükmündedir. Zira, bir işçinin sendika üyeliğinin düştüğü durumlardan biri, daha önce çalıştığı işkolundan farklı bir işkolunda kayıtlı bir işyerinde çalışmaya başlamasıdır. İşkolu değişikliği üyelik düşme nedenidir. HABOM çalışanları, TEKNİK AŞ’ye geçerken şirket taşımacılık işkolundaydı ve işbaşı yaptıkları gün Çelik-İş üyelikleri düşmüştü. Şimdi bu üyeliklerin yeniden aktif hale getirilmesi alenen yasaya aykırıdır. Kaldı ki bu durumda olan HABOM geçişli çalışanların tamamına yakını aktivasyon işlemi sonrası Çelik-İş üyeliklerinden bir kez daha çekilmiştir.

Kısacası Çelik-İş’in TEKNİK AŞ’de yetki alması, ancak böylesi baskılar, kirli oyunlar, sahtekarlıklar ve işbirlikleri ile sağlanmaya çalışılmaktadır. Tamamı hukuk dışıdır.

Buradan uyarıyoruz:

Çelik-İş’e verilecek olası bir yetki tespiti, Bakanlığı büyük bir suça ortak etmiş olacaktır. Gerek geçersiz üyelikler, gerek uygulanana baskılar hasıraltı edilemez. Bakanlık bu suça ortak olmamalıdır.

Ne bizim, ne TEKNİK AŞ çalışanlarının, böylesine büyük bir haksızlığa, görülmemiş hukuksuzluğa sessiz kalacağı düşünülemez.

Bir kez daha sesleniyoruz:

Çelik-İş, sendika olduğunu ileri sürüyorsa, işverenin eteğine tutunarak sendikacılık yapmaktan vazgeçmeli, çalışanları iradesine saygı göstermelidir. Aslonan çalışanların özgür iradesinin tecellisidir. Varsa cesaretiniz, Teknik AŞ çalışanlarının önüne referandum sandığını koyalım ve çıkan sonuca razı olalım. 

TEKNİK AŞ çalışanlarının yakasını bırakın. Onlar kendi iradeleriyle sendikalarını seçtiler. O iradeye saygı gösterin.