Tesla fabrikasında işçiler bayılana kadar çalıştırılıyor: Günde 12 saat, haftada 6 gün

Tesla'nın Kaliforniya'daki fabrikasında işçilerin haftada 6 gün, günde 12 saat çalıştırıldığı, kaza oranınınsa endüstri ortalamasının üzerinde olduğu ortaya çıktı.

Dış Haberler

Elektrikli araç üreticisi Tesla'nın, Kaliforniya'nın Fremont kentindeki fabrikasında işçilerin çok kötü koşullarda çalıştırıldığı ortaya çıktı. "Geleceğin fabrikası" olarak reklamı yapılan tesiste, işçilerin 2016 Ekim'ine kadar günde 12 saat, haftada 6 gün çalıştırıldıkları bildiriliyor.

Fabrikadaki kötü çalışma koşullarının, endüstri ortalamasının üzerinde kaza oranlarına yol açtığı kaydedilirken, 2014 yılında 100 işçiden 8.4'ünün kaza geçirdiği, 2015 yılında bu sayının 100 işçide 8.8'e yükseldiği belirtiliyor. Bu rakamlar, aynı yılda endüstri ortalamasının %31 kadar üzerinde.

'İNSANLARIN BAYILIP YERE DÜŞTÜKLERİNİ GÖRDÜM'

Business Insider tarafından yapılan haberde, Tesla'da üretim teknisyeni olarak çalışan Jonathan Galescu'nun ifadelerine yer veriliyor. Galescu, işçilerin "bayılıp krep gibi yere düştüklerini ve yüzlerini yaraladıklarını", diğer kişilerin "yerde yatan kişinin etrafında çalışmak üzere gönderildiğini" söyleyerek fabrikadaki çalışma koşullarını aktarıyor.

Uzun çalışma saatlerinin işçilerin vücutlarında büyük yıpranmaya sebep olduğu kaydedilirken, sağ kolundaki gücünü kaybettiğini yitiren bir işçi bu durumun kendisini "korkuttuğunu" belirterek, "emekli olduğumda kolumu kullanabilmek istiyorum" diyor.

FABRİKA KAPANDI, 'YARALANMA ORANLARI DÜŞTÜ' DEDİLER

Tesla sözcüsü, "geçmişte" kimi "zorluklar yaşadıklarını" kabul ederken, şu anda endüstrideki "en düşük yaralanma oranına sahip olduklarını" öne sürüyor. Ancak şirketin ABD Çalışma Bakanlığı'na gönderdiği yaralanma verileri bu iddianın gerçek olmadığını gösteriyor.

Konuyla ilgili yapılan haberler üzerine Tesla, "fabrikadaki çalışma koşullarının iyileştirildiğini" iddia eden bir açıklama yayımladı. Worksafe tarafından yapılan incelemedeyse, şirketin 2017 yılının ilk çeyreğinde daha düşük yaralanma oranlarına sahip olduğu, çünkü Şubat ayında Fremont fabrikasının 10 gün boyunca kapatılmış olduğu tespit edildi.

SENDİKALAŞMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Zor koşullarda çalışmakta olan işçilerin, sendika üyesi olmak için mücadele verdikleri, sendikalaşma çabalarının ardından 3 "insan kaynakları" yöneticisinin şirketten ayrıldığı kaydedildi.

Şirketin CEO'su Elon Musk ise, şirket tarafından zorunlu olarak ABD bakanlığına verilen verilerin ardından çıkan haberler için "samimi değil ya da tamamen yalan" ifadelerini kullanıyor.

Fabrikada çalışan işçilerin, sosyal medya üzerinden düşük ücretler ve yorucu çalışma koşulları nedeniyle tartıştıkları aktarılıyor.

Şirketin sahibi Musk, "insanların zor zamanlar yaşadıklarını biliyorum, uzun saatler çalışıyorlar ve zor işlerde çalışıyorlar. Ben onların çalıştığından daha çok çalışmak istiyorum, daha çok saatimi vermek istiyorum" diyor.

Tesla'nın otomobil üretimini 5 kat artırmak istediği söylenirken, bunun işçilere ne gibi yeni yükler bindireceği merak konusu.