Taşeron işçiler kadro istiyor: 'Kadrosuz çalışmak geleceksizlik ve güvencesizlik demektir'

Ankara'da taşeron işçiler, yaşam koşullarını anlatarak, kadro taleplerini dile getirdi. "Kadro hakkımız söke söke alırız" diyen işçiler, mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Haber Merkezi

Ankara'da taşeron işçiler bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. İşçiler, "Bu ülkede 2 milyondan fazla taşeron işçi çalışıyor" diyerek taşeron işçilerin durumuna dikkat çekti.

Taşeron işçilerin tamamına yakınının asgari ücret aldığı belirtilen açıklamada, "Ev kiramızı ödemek, karnımızı doyurmak, ulaşım masraflarını gidermek, en önemlisi de çocuklarımıza iyi bir gelecek sunmak istiyoruz" denildi, kadro sorunundan bahsedildi.

İşçiler açıklama sırasında "Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız" ve "Kadro hakkımız söke söke alırız" sloganlarını attı.

soL'a konuşan işçiler, "Hükümetin taşeron işçileri oyaladığını" vurgulayarak, mücadelelerini kadro hakkını alana kadar sürdüreceklerini duyurdu.

Taşeron işçilerin basın açıklamasının tamamı şöyle:

"Halkımıza ve tüm işçi kardeşlerimize, 

Bizler Ankara'nın üniversitelerinde, okullarında, hastanelerinde, belediyelerinde ve daha birçok işyerinde çalışan taşeron işçileriyiz. Sokağınızı süpüren, hastalarınıza bakan, çöplerinizi toplayan, çocuklarınızın okuduğu sınıfları okunur hale getirenleriz.

Peki tüm bu işleri yapan, alın teri döken biz taşeron işçiler hangi koşullarda yaşıyoruz? Biraz da bundan bahsedelim. Bu ülkede 2 milyondan fazla taşeron işçi çalışıyor ve biz taşeron işçilerin tamamına yakını asgari ücret alıyor. Ev kiramızı ödemek, karnımızı doyurmak, ulaşım masraflarını gidermek, en önemlisi de çocuklarımıza iyi bir gelecek sunmak istiyoruz ama bütün bunlar için devletin ve patronların bize sunduğu şey asgari ücret. Zamlı haliyle 1400 lira. Soruyoruz kardeşler; bu adalet midir?

Yaşadığımız sorunların en önemlilerinden biri de kadrosuz çalışmaktır. Biz milyonlarca taşeron işçi kadro hakkından yoksun olarak çalışıyoruz. En ağır işleri, en zor koşullarda yapıyoruz. Ağzımızı açıp en ufak bir itirazda bulunduğumuzda işverenler kapıyı gösteriyorlar. Çünkü kadro hakkımız yok.

Hükümetin uzum zamandır dillendirdiği ve taşeron sorununa çözüm olarak sunduğu Özel Sözleşmeli Personel (ÖSP) sisteminden bahsedelim. Bu sistem yaklaşık bir yıldır konuşuluyor ve kamuda çalışan taşeron işçilerin sorunlarının çözüleceği iddia ediliyor. Ancak bu anlatılanlar doğru değildir arkadaşlar. ÖSP sistemiyle taşeron sistemi kaldırılmayacak, tersine daha kalıcı hale getirilecek. Daha önceden var olan taşeron şirketlerin yerine devlet geçecek. Yani biz taşeron işçiler kadrosuz ve güvencesiz bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz.

Biz taşeron işçiler olarak bu sistemi kabul etmiyoruz. Çünkü kadrosuz çalışmak demek geleceksiz ve güvencesiz olmak demektir. Yalnızca bizler için değil, çocuklarımız, ailelerimiz için de geleceksizlik ve güvencesizlik demektir. Her an sorgusuz sualsiz kapı önüne konulmak, aç kalmak, borçlarımızı ödeyememek, kısacası yaşam hakkımızın elimizden alınması demektir.

Bizim için tek kurtuluş kadro hakkı ve insanca yaşayabileceğimiz bir ücrettir. Bunun sadece istemekle elde edilebilecek bir şey olmadığını biliyoruz. Bu hakkı kazanmak uğruna sabırla ve emekle mücadele etmek gerektiğinin farkındayız. Mücadelemizi inançla, sabırla ve emekle yürütecek ve hakkımız olanı alacağız. Çünkü işçi sınıfının tarihinden şunu öğrendik: 'Hak verilmez alınır'. Tekrar ilan ediyoruz; açlığa ve yoksulluğa mahkum olmamak için hakkımızı alacağız."