Tariş'te grev: 200 işçi direnişe geçti...

Manisa'nın Alaşehir İlçesi'ndeki Tariş Entegre Üzüm İşletmesi'nde çalışan yaklaşık 200 işçi bugün greve başladı.

Manisa'nın Alaşehir İlçesi'ndeki Tariş Entegre Üzüm İşletmesi'nde çalışan yaklaşık 200 işçi bugün greve başladı.

Bu sabah davul zurna eşliğinde ellerinde dövizlerle iş yeri önüne gelen işçiler, haklarını alana kadar greve devam edeceklerini söyledi. Alaşehir TARİŞ Entegre Üzüm İşletmesi'nde çalışan Öz Gıda-İş Sendikası üyesi yaklaşık 200 işçi bu sabah greve başladı.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ GÖRÜŞMELERİ UYUŞMAZLIKLA BİTTİ, GREV BAŞLADI

Bir kısmı mevsimlik işçi statüsünde olan yaklaşık 200 üyenin katıldığı grevde konuşan Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Hançeroğlu, "Tariş Entegre Üzüm İşletmesi ile 2016 başından beri devam eden toplu iş sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmıştır. Yasal sürecin bitiminde de antlaşma sağlanamayınca Öz Gıda-İş Sendikası grev kararı almıştır. Grevde yetki sendikada olmasına rağmen çalışanlardan gelen talep üzerine iş yerinde grev oylaması yapılmıştır. Yapılan grev oylamasında büyük bir çoğunluk greve evet demiştir. Öz Gıda-İş Sendikası olarak grev uygulama tarihi olan 8 Ağustos tarihine kadar işverenle antlaşma yolları aranmış ve diyalog yollarımız hep açık tutulmuştur. Yetkili kişiler zaman zaman iş yerine gelerek fabrika müdür ve yönetimi ile görüşmeye devam etmiş, çalışan üyelerimizle devamlı fikir ve görüş alışverişi içerisinde olunmuştur. Genel Müdür beyle de görüşmeler bu süreçte devam etmiş ve görüşmelerin her aşamasından iş yerinde çalışan üyelerimiz bilgilendirilmiştir" dedi.

TARİŞ 40 LİRA ZAM ÖNERDİ, İŞÇİ KABUL ETMEDİ

TARİŞ Genel Müdürü Yurtcan Biryol'la 5 Ağustos Cuma Günü bir görüşme gerçekleştirildiğini hatırlatan şunları söyledi: "Genel Müdür yetkili tüm kişilerle görüştüğünü ve çalışan sendika üyesi arkadaşlara 40 TL brüt zam yapabileceğini, çalışanların kaçar gün çalışacağına ise yönetim olarak kendilerinin karar vereceğini söyleyerek Tariş'te çalışan sendikamız üyesi tüm çalışanların yasal asgari ücretin çok az üzerinde iki yıl daha çalışması gerektiğini vurgulamıştır. Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Emin Sürücü şimdiye kadar olduğu gibi yapılan bu son teklifi iş yerindeki sendika üyesi arkadaşlarla paylaşacağını bu teklifi kabul etmelerinin mümkün olmadığını, TARİŞ'de çalışan kişilerin Türkiye şartlarında zaten düşük rakamlar alarak çalışmaya devam ettiklerini ve en büyük sıkıntılarının da iş veren yönetiminin kişilere has uygulamayla çalışma gün sayılarında adaletsizlik yaptıklarını belirtmiş bu şartlar düzelmeden görüşmenin ve anlaşmanın mümkün olmadığını söylemiştir" şeklinde konuştu.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

İşçilere sunulan 40 TL teklifin hayal kırıklığına neden olduğunu vurgulayan Hançeroğlu şunları söyledi: "Yıllardan beri özveri ile çalıştıklarını çoğu zaman kendilerine yapılan haksız ve hukuksuz uygulamalara dahil ses çıkarmadıklarını fakat bu sefer Tariş yönetiminin basiretsiz ve yanlış yönetimleri sonucu zarar ediyoruz dedikleri faturayı ödemeyeceklerini söylemişlerdir ve bunun üzerine bugün grev kararı alınmıştır. Bu saatten sonra yasa gereği çalışmak zorunda olan arkadaşlarımızın haricinde hiç kimse iş yerine girip çalışmayacaktır. Bundan sonra işveren grevde olan hiçbir üyemizin iş akdini fesih edemeyecektir. Taleplerimiz seyyanen 100 TL zam, iki ikramiye ve tüm çalışanların eşit çalıştırılmasıdır. Grevimiz haklarımızı alana kadar devam edecektir."