Tarımda daralma: Kriz mutfağı vurdu

İkinci çeyrekte ekonomi yüzde 5,2 büyürken temel sektörlerden tarım yüzde 1,5 daraldı. Tarımsal ürün ihracatındaki artışa, turizmdeki büyümeye, gıda ve içecek üretimindeki yüksek oranlı artışa rağmen daralan tarım, krizin emekçilerin mutfak harcamalarını vurduğunu gösteriyor.

soL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan GSYH verilerinde en dikkat çekici gelişmelerden biri tarımdaki daralma oldu. Tarımsal üretim katma değeri 2018 yılının ikinci çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 küçüldü. Aynı dönemde tarımsal ürün ihracatının yüzde 10 civarında, tarımsal ürünlerin girdi sağladığı gıda ve içecek sektörlerinde üretimin yüzde 13 civarında arttığı görülüyor. Tarımsal ürün talebinde önemli payı olan turizm sektörü de yine anılan dönemde geçen yıla göre önemli bir büyüme kaydetti, ikinci çeyrekte gelen turist sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttı. 

Peki tarım katma değeri neden düştü?

TL’nin hızlı değer kaybının maliyetleri artırırken alım gücünün azalmasına neden olması önemli bir etken. Ancak tarımsal üretimin tamamen piyasaya, gıda ve perakende zincirlerinin inisiyatifine terk edilmiş olması nedeniyle Mayıs ve Haziran aylarında, soğan, patates, domates, yumurta gibi ürünlerin fiyatlarında görülen astronomik artışların taze meyve sebze başta olmak üzere emekçilerin gıda harcamalarında önemli kesintilere gitmesine yol açtığı tahmin ediliyor. 

Krizle birleşen piyasa kaosu emekçilerin mutfak harcamalarını vurdu.