Suudi Riyali tarihinde ilk kez Türk Lirası'ndan değerli

Türk Lirası'nın değer kaybı genel olarak ABD Doları ve Avro üzerinden değerlendirilse de Lira diğer para birimleri karşısında da 'rekor' üzerine 'rekor' kırıyor.

soL - Ekonomi

Hükümetten piyasaları rahatlatmaya çalışan açıklamalar ve kurdaki gelişmeleri komplolarla açıklama girişimleri son hızla sürerken, Lira'nın değer kaybı tarihsel boyutlara ulaşmış durumda. ABD Doları ve Avro için 'rekor tazeledi' haberleri basında sık sık yer bulurken TL'nin diğer para birimleri karşısında da hızla gerilediği gözleniyor.

Bunun örneklerinden biri de Türk Lirası karşısında 'gerçek' bir tarihi rekor kıran Suudi Arabistan Riyali (SAR) oldu. Suudi Arabistan ekonomik açıdan oldukça sıkıntılı günler geçirmesine rağmen Türk Lirası (Yeni Türk Lirası - TRY) karşısında değer kazanan SAR, dün tarihinde ilk kez TRY'den daha değerli hale geldi ve 1,0048'i gördü.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine dayanan ve 1978'den itibaren yıllık ortalama kur değerleri üzerinden hesaplanarak hazırlanan aşağıdaki grafikte SAR'ın TRY karşısında özellikle 2010 sonrasındaki hızlı değer kazanışı ve dün itibariyle TRY'den değerli hale gelmesi görülüyor.