Sumitomo lastik fabrikası işçileri, hakları ve arkadaşları için direniyor

Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Sumitomo lastik fabrikasında, sekiz işçi sendikal faaliyette bulunduğu için işten atıldı. Yüzlerce işçi direnişe geçerek üretimi durdurdu. İşçilerin direnişi sürüyor.

Çankırı'daki Japon kökenli Sumitomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ fabrikasında bine yakın işçi üretimi durdurdu. 

Lastik-İş Sendikası'nın örgütlenme çalışması başlattığı Sumitomo'da sendikal faaliyetten dolayı sekiz işçi işten çıkarıldı. Fabrika'da çalışan işçilerin büyük bir bölümü iş bırakma eylemi yaptı.

Lastik-İş'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada işçilere sendika değiştirmeleri için baskı yapıldığı iddia edildi. Sumitomo’da çalışan 900 işçi dün Lastik-İş Sendikası’na üye olmuştu.

CEO, İŞÇİLERİ TEHDİT ETTİ

Çankırı'da yayın yapan haber sitesi Sözcü18'in haberine göre dün sabah saatlerinde işçiler mesailerine başlamadı. Bunun üzerine Sumitomo Rubber Industries şirketinin CEO’su Norifumi Fujimoto, fabrika yemekhanesinde eylem yapan işçilere “15 dakika içerisinde mesainize başlamanızı istiyorum. Aksi halde iş akitleriniz fesedilecek” tehdidinde bulundu.

LASTİK-İŞ: İŞÇİLERİN KARARLI VE ONURLU MÜCADELESİ DEVAM EDECEK

Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası'ndan (Lastik-İş) yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: 

Sumitomo işçilerinin kararlı mücadelesi, işten atılan işçi kardeşlerimiz geri alınana kadar devam edecektir. Sumitomo’da çalışan yaklaşık 900 işçi karşı karşıya kaldıkları bütün baskılara rağmen, sendikamıza üye olarak onurlu bir çıkış yaptılar. Buna karşılık işveren ve işveren yandaşı çeşitli kurum ve kişiler, işçiler üzerinde yasalara aykırı baskılar uygulamaya, işçileri Lastik-İş’ten istifa etmek için zorlamaya başladı. İşveren yetkilileri, insan kaynakları görevlileri, bazı müdür, formen ve vardiya amirleri, işçiler üzerinde tehdit ve baskıları aralıksız uyguladı. Bununla da kalmadı, üyelerimiz, aile bireyleri, anne-babaları ve nişanlılarına varana kadar rahatsız edilerek istifaya zorlandılar. Bu çabalarla sonuç alamayanlar, en çok bildikleri yönteme başvurarak 8 işçi kardeşimizi işten çıkardılar. İşçiler onurlarını korumak ve atılan arkadaşlarına sahip çıkmak için üretimden gelen güçlerini kullanmaktan başka çare kalmadığını görerek gerekeni yaptılar.

Sumitomo işverenine sorumlu davranması ve işçilerin en temel hakkı olan sendikalaşma hakkına müdahale etmemesi için çağrı yapıyoruz. Sumitomo işçileri yalnızca kendilerini savunuyor. İşveren ve yandaşları ise açıkça suç işliyorlar. İşledikleri bu suçun hesabını yargı önünde er geç verecekler. İşçiyi düşman olarak görenler kaybedecektir."