Stajyer mühendisin cenazesini poşete sarıp Sri Lanka'ya bırakan gemi yoluna devam etti!

TGM Denizcilik firmasının Panama'dan Hindistan'a sıvılaştırılmış amonyak gazı taşıyan "Gas Cat" gemisinde staj yapan 24 yaşındaki elektrik-elektronik mühendisi Delil Arslan, gemi Sri Lanka açıklarındayken bir iş cinayetinde hayatını kaybetti. Gemi yönetimi Delil Arslan'ın cenazesini bir poşete sararak Sri Lanka'da bıraktı ve yoluna devam etti. Arslan'nın ailesi…

Ahmet Çınar

TGM Denizcilik firmasının Panama'dan Hindistan'a sıvılaştırılmış amonyak gazı taşıyan "Gas Cat" gemisinde staj yapan 24 yaşındaki elektrik-elektronik mühendisi Delil Arslan, gemi Sri Lanka açıklarındayken bir iş cinayetinde hayatını kaybetti. Gemi yönetimi Delil Arslan'ın cenazesini bir poşete sararak Sri Lanka'da bıraktı ve yoluna devam etti. Arslan'nın ailesi Sri Lanka'ya oğullarının cenazesini almaya gitti. 

STAJA BAŞLADIKTAN ÜÇ GÜN SONRA HAYATINI KAYBETTİ, CENAZESİ SRİ LANKA'DA

Fırat Üniversitesi Eektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun ve Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi üyesi 24 yaşındaki Delil Arslan, TGM Deniz İşletmeciliği ve Acenteliği Ltd. Şti.'nde staja başladı. Delil Arslan, staj kapsamında TGM firmasının Panama'dan Hindistan'a sıvılaştırılmış amonyak gazı taşıyan "Gas Cat" isimli gemisinde stajını yaparken, 30 Eylül 2017 Cumartesi sabahı Sri Lanka açıklarında elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi. Gemi yönetimi Delil Arslan'ın cenazesini bir poşete sararak Hambantota kentine bıraktı ve yoluna devam etti. İş cinayetinde hayatını kaybeden Delil Arslan'ın babası Cemal Arslan, haberi alır almaz oğlunun cenazesini almak üzere Sri Lanka'ya gitti. 

BABA: OLAYIN TEK TANIĞI BİZİMLE GÖRÜŞTÜRÜLMÜYOR!

Yaşadıklarını soL'a anlatan Cemal Arslan, "Olay 30 Eylül Cumartesi sabahı olmuş, oğlum sabah hayatını kaybetmiş, bize akşam saatlerinde haber verildi. Elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiği belirtilen oğlumuzun yanına, daha sonra ortaya çıktığı üzere ölüm anında yanında olmayan genç yaşlarda bir kişinin bırakıldığını ve olay yaşandığında asıl yanında olan kişinin, gemide çalışan bir diğer elektrik elektronik mühendisi olduğunu öğrendik. TGM firmasının bize verdiği bilgiye göre,  olay anında oğlumuzun yanında olan bu kişi, olay nedeniyle şoka girmiş ve hâlâ şokta olduğu gerekçesiyle bizimle görüştürülmüyor" dedi.

"OĞLUMUZUN CENAZESİ, OLAYI GÖRMEYEN BİR GÖREVLİYLE BİRLİKTE SRİ LANKA'YA BIRAKILDI"

Olayın birinci derecedeki tanığı olan kişinin kendileriyle görüştürülmediğini vurgulayan baba Cemal Arslan, "Fakat aynı kişi gemideki işine, hiçbir aksatmaya uğratmadan, devam etmektedir. Şokta olduğu öne sürülen kişi, yaşadıkları nedeniyle tedavi altına alınmalı. Ama geminin tek mühendisi olduğu gerekçesiyle hastaneye götürülmeyerek, gemiyle beraber sefere devam etmektedir. Bu tek tanığın, aynı zamanda Sri Lanka'da gerçekleştirilen duruşmalara şahit olarak götürülmemesi de düşündürücüdür. Oğlumuzun cenazesi, olay anında yanında bulunmayan bir kişiyle birlikte Sri Lanka'da District General Hospital adlı hastanede bırakıldı" diye konuştu. 

"ŞİRKET KONSOLOSLUĞA BİLE HABER VERMEMİŞ, BİZ HABER VERDİK"

TGM şirketinin, Sri Lanka'da bulunan Türkiye Konsolosluğu'na bilgi vermesi gerekirken, oğullarının ölüm haberini konsolosluğa kendilerinin verdiğini vurgulayan Cemal Arslan, şunları söyledi: 

"Oğlumuzun cenazesinin Sri Lanka'da bulunduğu hastanenin adını bile biz kendi imkanlarımızla, Sri Lanka'da olayın haberini yapan haber ajanslarının verdiği bilgiler doğrultusunda öğrendik. Bize şirket çalışanları tarafından verilen çelişkili ve gecikmeli bilgilerin ardından, Sri Lanka'ya gitmeye karar verdik. Dün öğleden sonra Colombo'ya vardığımızda ilk olarak konsolosluk ve büyükelçilik çalışanlarıyla görüştük. Bu durum büyük adli bir olay olduğu için Sri Lanka'da ilk duruşması, konsolosluğun araya girmesi ile 2 Ekim 2017 günü yapıldı, ikinci duruşması ise bugün yapılacak. Duruşma evrakları bize sonra verilecek."

"ŞİRKET YANILTICI BİLGİLER VERİYOR"

Şirketin yanıltıcı bilgiler verdiğini ifade eden Cemal Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şirket bize oğlumuzun düşük volt çarpması sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini söyledi. Fakat bugün iki yeğenimle birlikte morga cenazeyi görmek için gittiğimizde, parmağın parçalandığını ve vücudunda birkaç yerde patlaklar olduğunu gördük. İş güvenliği uzmanı olan ve mahkemelerde iş kazalarında bilirkişi olarak görev yapan yeğenimin incelemeleri sonucunda, ölümün düşük bir voltla olmadığı sonucuna ulaştık. TGM Deniz İşletmeciliği ve Acenteliği Ltd. Şti. oğlumuzun cenazesini hiç bilmediğimiz bir ülkede bırakarak, hem hiçbir prosedüre uymamış, hem de cenazeyi sahiplenmemiştir. Oğlumuzun cenazesi hiçbir cenazeye yakışmayacak bir biçimde poşete sarılarak hayatını kaybettiği bölge olan Hambantota kentinden Colombo'ya getirilmiştir. Buradaki mahkeme sonuçlandığında, prosedürler uzamadığı taktirde, cenazemizle birlikte İstanbul'a doğru yola çıkacağız."

"KATİL GEMİ, GÖRGÜ TANIĞIYLA BİRLİKTE YOLUNA DEVAM EDİYOR"

Oğlu Delil Arslan'ın en açık haliyle bir ihmalin kurbanı olduğunu iddia eden Cemal Arslan, şunları söyledi:  

"Delil, 24 yaşında, okulunu henüz bitirmiş ve TGM Deniz İşletmeciliği ve Acenteliği Ltd. Şti.'de üç gündür stajyer olarak işe başlamış elektrik-elektronik mühendisiydi. Oğlumuz üçüncü gün sonunda şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. TGM şirketi konuyla ilgili bizi detaylı bir şekilde bilgilendirmediği gibi, oğlumuzun cenazesi dinimize uygun bir şekilde kefene sarılmamış, poşete sarılarak adeta bir 'et yığını' şeklinde hiç bilmediğimiz bir yere bırakılmıştır. TGM şirketinin oğlumuzun ölümünde uyguladıkları ihmalkarlığı, ölümünün ardından da uyguladığını belirtmek isteriz. Aktarılması gereken çok fazla ihmal ve detay bulunduğu gibi, Sri Lanka gazetelerinde yer alan haberler dahil olmak üzere, birçok fotoğraf da elimizde bulunmaktadır. Bir yandan oğlumuzu kaybetmenin acısını yaşarken, diğer yandan cenazemizi hala Türkiye'ye getirememiş olmanın perişanlığını yaşıyoruz. Bu konunun muhatapları tarafından bir an önce aydınlatılmasını ve bize oğlumuzun neden ve nasıl hayatını kaybettiğinin açıklanmasını istiyoruz. Çelişkili söylemleri sonucunda, ben ve yeğenlerim buraya kadar gelerek olayı araştırmasaydık, şirket olayın üstünü örterek kendini kurtaracak ve işine devam edecekti."

Baba Cemal Arslan, "Katil gemi, olayın görgü tanığını da gizleyerek yoluna devam ediyor" diye konuştu.