Sömürüde ve işçi düşmanlığında McDonald's gibisi yok!

İstanbul'da McDonalds'ın Mühürdar şubesinde çalışan iki işçi, geçen ay gerekçesiz bir şekilde işten çıkartıldı. Kıdem tazminatı, fazla mesai ücretleri ve izin ücretleri ödenmeyen işçilere destek amacıyla McDonalds şubesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Haber Merkezi

Fastfood gıda zinciri McDonalds'ta sömürü ve çalışanlara yönelik hak ihlalleri devam ediyor. Bunun son örneklerinden biri de McDonalds'ın Kadıköy Mühürdar şubesinde yaşandı. 

7 Nisan'da ve 10 Nisan'da işten çıkartılan ve hakları ödenmeyen işçilere destek amacıyla DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası tarafından bugün McDonalds önünde bir basın açıklaması düzenlendi. 

"10-12 SAAT ÇALILTIRIP 7,5 SAAT ÜCRETLENDİRİYORLAR"

7 Nisan'da 18 yıldır çalıştığı McDonalds'tan çıkartılan Selçuk Altay şunları söyledi:

"18 yıldır çalıştığım McDonalds'tan atıldım. Fazla mesai ücretim, yıllık izinlerim ve kıdem tazminatım verilmedi. Yarış atı gibi çalıştırılıyoruz. Çalışanlar 10-12 saat çalışmasına rağmen 7,5 saat üzerinden ücretlendiriliyorlar."

"MCDONALDS'TA KANUN YOK SÖMÜRÜ VAR"

Ardından işten çıkartılan Selçuk Altay ve Emre Şirin'e destek amacıyla Devrimci Turizm İşçileri Sendikası adına bir basın açıklaması okundu.

"McDonalds'ta kanun yok, sömürü var" başlıklı açıklamada şöyle denildi: 

"McDonalds'ı çoğumuz dünyaca ünlü fast food zinciri olarak biliyoruz. Kendisini dünyanın en değerli markalarından biri olarak tanıtan McDonalds'ta, mesele işçi hakları olunca kanun bile tanınmıyor. Çalışırken sömürünün en vahşisini McDonalds işçileri yaşamaktadır.

McDonalds'ta;

  • İşçiler güvencesiz çalışmakta, kendini bir anda kapının önünde bulabilmektedir. İşçiler bu kadar rahat işten çıkartılırken kıdemlerine, emeklerine, ürettikleri değerlere hiç bakılmamaktadır. Bu da Mcdonalds’ın emeğe ne kadar saygılı olduğunu net bir şekilde göstermektedir.
  • Patronlara devlet tarafından çeşitli teşvikler sunularak istihdam artırma hedefi McDonalds’ta işçilerin haksız bir şekilde kovulmasına neden oluyor. Daha ucuz maliyetle işçi istihdamı için yıllardır McDonalds’a kazandırmış işçiler işten atılıyor.
  • İşçilerin fazla mesai ücretleri gasp edilmekte ve haftalık 45 saat çalışmanın çok üstünde işçiler çalıştırılmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu, işçilerin fazla çalıştığını ve geçmişe yönelik fazla mesai hakları olduğunu belgelese de McDonalds, işçilerin haklarını gasp etmeye devam etmektedir.
  • Az işçi ile çok iş mantığı işçilere yapabileceğinden çok iş yaptırılmasına neden olmaktadır. İşçilere dayatılan bu aşırı çalışma pek çok iş kazasını da beraberinde getirmektedir.
  • Paket servis bölümünde çalışan işçi arkadaşlarımıza gerekli İş Güvenliği eğitimleri verilmemektedir. İşçilerin kullandığı kask gibi güvenlik araçları da kalitesiz ve işçiyi korumaktan uzaktır.
  • Yukarıdan gelen bir kararla işçilerin hafta sonları izinleri bir anda iptal edilmekte, izinlerini kullanırken işçiler kendini yine ani bir kararla işte çalışırken bulabilmektedir.
  • 18 yaşından küçük çocuklara kanuna aykırı bir şekilde gece çalışması yaptırılmaktadır.
  • Engelli kadrosunda çalışan işçilerin yıllık izin hakları dahi kullandırılmamaktadır.
  • Mobbing, baskı ve tehditler ise sıradanlaşmış vakalar haline gelmiştir.
  • Bayramlarda yarım gün resmi tatil olan arife günlerindeki çalışmanın karşılığı işçilere verilmemekte, işçilerin resmi tatillerinde çalışmama veya çalışırsa normal alması gereken ücretten fazla ücret alma hakları gasp edilmektedir.

Maddeler halinde özetlemeye çalıştığımız sorunlar, McDonalds’ta işçilerin yaşadığı sorunların küçük bir kısmını oluşturmaktadır. McDonalds'ta asgari düzeyde uyulması gereken kanunlara dahi uyulmamakta, işçilere çalışırken cehennem yaşatılmaktadır.

Bütün McDonalds ve fast food sektöründe güvencesiz bir şekilde çalışan işçi kardeşlerimize sesleniyoruz. İnsanca bir yaşam ve çalışmak için, yarınımızı güvence altına alabilmek için; yaşadığınız sorunlara sessiz kalmayın, sendikanızla gücünüzü birleştirin, gücümüze güç katalım."