Sömürdükçe büyüyen Vestel, siparişler iptal edilince 150 işçiyi işten attı!

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan Vestel yönetimi, müşterilerin siparişlerini geri çektiğini söyleyerek 150’ye yakın işçiyi işten çıkardı. 2016'nın ilk 6 ayında 4,6 milyar lira ciro yapan Vestel, sömürdükçe kârını artırmaya devam ediyor.

Manisa OSB'deki Vestel, müşterilerin siparişleri geri çektiğini gerekçe göstererek 150'ye yakın işçiyi işten çıkardı. 2016 yılının ilk 6 aylık finansal rakamların sonuçlarına göre iç pazarda yüzde 29, ihracatta ise yüzde 25 artış gösteren Vestel’in işten çıkarma nedeni ise işçiler tarafından inandırıcı bulunmadı.

Evrensel'de yer alan habere göre, işten çıkarılanların İş-Kur’dan gelen işçiler olması ve 6 aylık süre dolmadan çıkarılmaları, işçiler tarafından “kullan at” formülü olarak tanımlanıyor. Vergi ve SGK primlerinin bir kısmı İş-Kur tarafından karşılanan bu işçilerin çalıştırılıp hiçbir hak kazanamadan atıldığını belirtiliyor.  

GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞIYORLAR

16 bin civarında işçinin çalıştırıldığı Vestel’de bu şekilde çok fazla işçi sirkülasyonu yaşandığı belirtiliyor. İşçiler günlük 8 saatlik çalışma süresinin üzerine 3 saat de zorunlu mesai ve bir saatlik yemek molası ile birlikte günde 12 saat çalıştırılıyor. 

İŞÇİLER TEPKİLİ

İşten çıkarmalarının kendilerine birkaç gün önce haber verildiğini söyleyen işçiler, ihbar haklarının yok sayıldığını ve iş arama zamanlarının olmadığını belirterek duruma tepki gösterdi. Her dönem istikrarlı büyüme gerçekleştiren Vestel’in çıkış nedeni olarak müşterilerin siparişlerini geri çekmesini göstermesini işçiler inandırıcı bulmadıklarını söyledi. 

İŞTEN ATMALAR SÜRECEK

Yeni girenlerin işten çıkarıldığını söyleyen işçiler, "kullan at" sistemiyle kiralık işçiliği bizzat yaşadıklarını söylediler. İşçiler, çıkış verilenler arasında emekliliğine birkaç ay kalanlar, 6 aydan az çalışanlar ve yeni girenlerin ağırlıkta olduğunu, özellikle maddi sıkıntı çekenlerin gözünün yaşına bakılmadan kapının önüne konduklarını dile getirdiler. Önümüzdeki günlerde de işçi kıyımının yaşanacağını söyleyen işçiler duruma tepki gösterdi.

SÖMÜRDÜKÇE KÂRI ARTIYOR

Vestel’in 2016 yılının ilk 6 ayında 4.6 milyar TL ile yüzde 24 ciro artışı gösterirken, şirketin kârının ise 322 milyon lira ile son yılların en iyi ilk altı aylık büyümeyi yakalaması da bir bakıma sömürünün boyutunu gösteriyor.