Soma Kömürleri A.Ş.den 'misilleme'

Dün, Soma Kömürleri A.Ş.'nin işlettiği Işıklar maden ocağında maaşlarının ödenmesi ile ilgili belirsizliğin giderilmesi için eylem yapan maden işçileri, Soma Kömürleri A.Ş. Tarafından cezalandırılıyor.

Ali Cengiz İnce/Soma

Bugün gündüz vardiyasında çalışmak için servis bekleyen işçiler, Kınık yöresindeki Alevi köylerine ve Cenkyeri beldesine işçi servislerinin gönderilmemesi üzerine işe gidemediler.

Dün yapılan eyleme katılan işçilerin bir çoğunun Kınık yöresinden olması nedeniyle Soma Kömürleri A.Ş.'nin bu tutumu misilleme olarak algılanıyor.

13 Mayıs Soma madenci katliamını büyük bir travma yaşayarak atlatan işçiler, yaşanan belirsizlikler nedeniyle son derece kızgınlar. "Bundan sonra ne olacak?" sorusuna tatmin edici bir yanıt arayan işçiler, bir muhatap bulamıyorlar.

Şirket, Maden İş sendikası aracılığıyla işçilerin üzerinde baskı kurarak, Şirketin mal varlığı üzerine konan 'tedbir' kararını kaldırmak istiyor. İşçiler bu hamle için, "Şirket, mal varlığını kullanabilir duruma gelince, kaçacak; daha önce Uyar Madencilik bu numarayı yaptı ve yüzlerce arkadaşımız mağdur oldu. bu madenlerde kamulaştırma dışında bir çözüm bizim sorunlarımızı çözmez, 301 arkadaşımızı katleden bir şirketin, burada hâlâ işletmeci olması kadar tuhaf bir durumla karşılaşmak, insanı şaşırtıyor" dediler.

İşçiler, Kamulaştırma, Patronun yalakası olmayan düzgün bir sendika ve işçi güvenliğinin sağlandığı bir ortamda çalışmak istediklerini, bu isteklerinin, garip istekler olmadığını, Devlet tarafından kolaylıkla karşılanabileceğini, ancak hükümetin yaklaşımlarının bunun tam tersi yönde olduğunu düşünüyorlar.