Soma Holding patronu: Zararımı karşılayın

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği madenin sahibi Can Gürkan'ın, kaza sonrası rapor hazırlayan ve 5 yıldır yangının bilindiğini ortaya koyan bilirkişilerden şikayetçi olarak 'zararının tazminini' istediği ortaya çıktı. Savcılık bilirkişilerle ilgili takipsizlik kararı verdi ama Gürkan'ın da bu karara itiraz edeceği öğrenildi.

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasının raporunu hazırlayan dört bilirkişi hakkında Soma A.Ş.’nin şikayetiyle soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.

Hürriyet'ten Banu Şen’in haberine göre, savcılıkça başlatılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanmasına rağmen Soma AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı olan ve halen cezaevinde bulunan Can Gürkan’ın avukatları takipsizlik kararına itiraz edecek.

Can Gürkan’ın avukatı Kadir Çekin’in hazırladığı 14 sayfalık dilekçede; bilirkişiler Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Prof. Dr. Eyüp Akpınar, Prof. Dr. Ahmet Hakan Onur ve İş Güvenliği Uzmanı Alpaslan Ertürk’ün 126 sayfalık raporunun; bilime ve gerçeklere aykırı, taraflı düzenlendiği iddia edildi. Bilirkişiler hakkında görevi kötüye kullanma, gerçeğe aykırı bilirkişilik, suç delillerini gizleme yok etme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve görevi kötüye kullanma suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmaları istenen şikayet dilekçesinde 6 aydan 5 yıla kadar yargılanmaları, şirketin zararlarının da tazmini talep edildi.

18 MADDELİK İTİRAZ
Bilirkişilerin taraflı, lehte delilleri yok sayıp görevi kötüye kullanarak hazırladıkları iddia edilen rapor nedeniyle Can Gürkan’ın özgürlüğünden yoksun bırakılıp maddi zarar uğratıldığı bu nedenle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) müracaat dahi kullanılacağı ifade edildi. İtirazların 18 madde halinde sıralandığı şikayet dilekçesinde, 17 Mayıs 2014 tarihli ön bilirkişi raporu ve 5 Eylül 2014 tarihli raporda gerçeklerin ters yüz edildiği ve bilirkişilerin maden ocaklarındaki yangınlar konusunda uzmanlıkları bulunmadığı öne sürüldü. 

ZARARLARI İÇİN TAZMİNAT!
Dilekçede raporların Can Gürkan’ın tutuklanmasına sebep olduğu ve tutukluluk halinin devamına mesnet olduğu belirtilip, hapis cezaları talebi dışında tazminat davaları açılacağı da şu ifadelerle yer aldı: “Müvekkil tutuklanmış olmakla hem hürriyetinden olmuş hem de çok ciddi bir şekilde ekonomik kayba uğramıştır. Uğradığımız zararların tazmini için bilirkişiler hakkında ve ilgili merciler hakkında tazminat davaları açılacak olup, yasal haklarımızın tamamı da, bireysel müracaat dahil, AİHM müracaat dahil kullanılacaktır. Adaletin tesisi için yargılanmasını ve haklarında mahkumiyet kararı verilmesini, bu hususta soruşturmanın derinleştirilerek yürütülmesini, şüpheliler hakkında atılı suçtan soruşturma yapılarak hakkında kamu davası açılmasını talep ederim. “