Soma bugün ayakta (GÜNCELLENİYOR)

13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma’da bugün DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği’nin çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilecek olan miting için yürüyüşler başladı.

soL - Soma

GÜNCELLEME 16:31

Soma Cumhuriyet Meydanı'nda miting başladı... Yaşamını yitiren işçi yakınları sırayla kürsüden konuşmaya başladı.

Oğlu Kader Kaya'yı faciadan kaybeden Elmas Ana, “Bize böyle yapanlar çocuklarını sevmiyor mu? Onların çocukları kadar bizimkilerin değeri yok mu? Biz anneyiz. Bizi anlamaları için onların da başına gelmesi mi lazım? Parayı kim öbür dünyaya götürebiliyor? Sonuçta bindiğimiz yeşil bir araba. Üstünde cenaze arabası yazar. İster fakir olun ister zengin olun. İster paşa olun ister işçi olun. Biz de böyle bir insanız. Ama içimizde kocaman yürek var” dedi. 

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse ise, “Biz bugün Soma’daysak Türkiye işçi sınıfı için buradayız. Tir tir titriyorsunuz, bunun için iç güvenlik yasalarınız" dedi. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen de birer konuşma yaptı.


GÜNCELLEME 14:!4

Soma'da yürüyüşünü tamamlayan yaklaşık 5 bin kişilik kitle mitingin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. Alana önce DİSK ve bağlı sendikalar girdi. Madende yaşamını yitiren işçilerin çocukları da, büyük pankartın önünde yürürken duygusal anlar yaşandı. Yürüyüş sırasında Telekom önünde polis ile mitinge katılanlar arasında kısa süreli bir arbede yaşandı.


GÜNCELLEME 13:34
Yaklaşık 5 bin kişilik kitle Beşyol'daki Madenci Anıtı'na ulaşarak Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyor. Kitlenin en sık attığı slogan "Hırsız,katil Erdoğan" oldu.


GÜNCELLEME 13:00
Soma'da İstasyon Meydanı'ndan toplanılmasının ardından Cumhuriyet Meydanı'na doğru kitlesel yürüyüş başladı. Yürüyüşe büyük destek olduğu gözlenirken "Hırsız Katil Akp" sloganına camlardaki insanlardan alkışla karşılık geliyor.

 


301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden katliamının yıl dönümünde DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği'nin çağrıcısı olduğu bir miting düzenleniyor. 

Yürüyüş ve miting için polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı ve ilçe dışından yaklaşık 1000 polisin takviye olarak Soma’ya getirildiği öğrenildi.

DİSK, KESK, TMMOM ve Türk Tabipler Birliği’nin çağrısıyla gerçekleştirilecek yürüyüş ve mitingte “Taşeron yasaklasın”, “İş cinayetlerine karşı yaşam hakkı”, “Açlık ve sefalet düzeni son bulsun” talepleri dile getirilecek.