Şişli Belediyesi'nde işçiler 'kölelik' koşullarını kabul etmedikleri için eylemde!

Şişli Belediyesi'ne ait Kent Yol şirketi ile Genel-İş arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamadı. İşçiler eylemlere başlarken şirket de sendikanın "güzel giden süreci baltaladığını" savunarak, "sendika işçileri kışkırtıyor" diyor.

Serdar Nazım Yüce

Şişli Belediyesi'nde 1580 işçinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan "ücret anlaşmazlığı" yüzünden işçiler eylemlere başladı. Belediyeye ait taşeron Kent Yol şirketiyle toplu sözleşme yetkisini elinde bulunduran Genel-İş Sendikası'nın sürdürdüğü görüşmeler, işçilerin ücretleri noktasında tıkandı. Halihazırda 49.38 lira günlük ücret alan işçiler sendikadan günlük olarak 120 lira talep etti. Sendika tarafından iletilen bu talep işverende tepkiyle karşılandı.

İşçiler belediyenin önündeki eylemlerini sürdürüyor. Öte yandan taşeron şirket de, direnişi kırmaya, eylemleri bitirmeye dönük hamleler yapıyor. Dün işçilere bildiri dağıtan şirket, sendikanın "işi bozduğunu", kendilerinin anlaşmaya varmak için çabaladığını iddia etmişti. Bildirilerde, Genel-İş Sendikası 3 No'lu Şube Başkanı Zeynel Yiğit hedef alınarak "Her şey güzel giderken, anlaşmaya varılırken anlaşmamak için elinden geleni yapıyor. İşçiler kışkırtılıyor" denilmişti. Oysa hiçbir şeyin güzel gittiği yok.

TALEPLERİ İŞÇİ BELİRLEDİ
Şirketin hedef gösterdiği Zeynel Yiğit, işçiler adına girdiği toplu iş sözleşmesi görüşmesinde geçen diyalogları soL'a anlattı.

Sendikada toplu sözleşme taslaklarını işçilerin hazırladığını, bunun için işçiler arasında komiteler kurulduğunu ve bu komitelerin işçilerin net taleplerini TİS taslaklarına yansıttığını belirten Yiğit, "Talepleri de işçilerimiz belirledi. Biz de sendikacıyız, işçinin koyduğu şartları dillendirmek, savunmak zorundayız" dedi. İşçilerin yevmiyelerinin 49.38 lira olduğunu belirten Yiğit, işçilerin 120 lira yevmiye talep ettiğini, kendilerinin de şirketle olan pazarlığı bunun üzerinden yaptıklarını belirtti.

120 LİRALIK TALEBE 55 LİRALIK YANIT
120 liralık yevmiye talebini şirketin fazla bulduğunu belirten Yiğit, "Şirket 120 lira karşısında 55 lira teklif edince masadan kalktık. 1500 lira gibi bir maaşları var zaten bu işçilerin. Şirket toplamda 1600 yapalım diyor. Ayrıca zaten işçilerin kabul etmediği bir kararı imzalama lüksümüz yok" dedi.

"Eşit işe eşit ücret" talebiyle bu ücreti belirleyen işçilerin, şirketin 55 liralık teklifini kabul etmeyeceği için masadan kalktıklarını söyleyen Şube Başkanı Yiğit, "Bizim teklifimize çok dediler. Ücretler noktasında onların istediği noktaya gelmeyeceğimi biliyorlar. '55 lira son' dediklerinde bunu imzalasaydım, öyle bir bildiri yazarlar mıydı, soruyorum. İşverenin gözünde çok iyi bir sendikacı olurdum o zaman" diye konuştu.

KISA VE ÖZ: KABUL ETMEYECEĞİZ
Şirketin dağıttığı bildirilerde yemek ücretlerindeki artışı "lütuf" gibi yansıttığına vurgu yapan Yiğit, "Yemek ücretleri 14 liraydı. 22 lira yapıldı. Ama bu artış işverenin gönlünden kopmadı. Biz onu da direnerek aldık" dedi.

Şirketin daha sonra bir oturum daha istediğini belirten Yiğit, görüşmeyi kabul ettiklerini, daha önce olduğu gibi bu görüşmeye de işçilerden temsilcilerin katıldığını vurguladı.

"Bizim toplu sözleşmelerimize işçilerimizden gözlemci girer. Daha önce böyle bir şey duydunuz mu?" diye soran Yiğit, "Ben işçinin onayını alarak, sınıfa görevimi yaptığımı düşünüyorum. Kısa ve öz söylersek, sefalet koşullarını kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.