Şişecam işçisi baskılara direnecek

Haziran ayında greve çıkan Şişecam işçisi, Bakanlar Kurulu'nun grevi ertelemesinin ardından şimdi Şişecam patronunun işçi ve sendika düşmanı uygulamalarına karşı direniyor. İşçiler, grevin intikamını almak isteyen patrona örgütlülükle yanıt vermeye hazırlanıyor.

Haber Merkezi

Şişecam fabrikalarında Haziran 2014’te başlayan ve Bakanlar Kurulu Kararıyla yasaklanan grevin ardından, Şişecam patronu sendikaya ve cam çalışanlarına karşı baskılarını artırdı. Şişecam patronu işçileri işten çıkararak ve bazılarına disiplin cezası vererek saldırılarını yoğunlaştırıyor. Son olarak Şişecam'a bağlı Trakya Polatlı Cam Sanayi A.Ş.'de 15 Kasım'da gerçekleştirilen grev oylamasında grevi engellemek için elinden geleni yapan işyeri yönetimi, bu çabasında başarılı olamadı ve 'greve hayır' sonucu çıkaramadı.

İŞÇİLER EYLEM KARARI ALDI
Şişecam'a bağlı Trakya Cam Baştemsilcisi Turgut Öz, soL'a yaptığı açıklamalarda Haziran ayından bu yana artan baskılara karşı 22 Kasım Cumartesi günü Lüleburgaz Kongre Meydanı'nda Kristal-İş tarafından gerçekleştirilecek basın açıklamasıyla Şişecam patronuna ilk uyarının yapılacağını belirtti.

Haziran ayında başlayan grevi kırmaya çalışan Şişecam yönetiminin, kapsam dışı çalışanlara cam yükleme yaptırmak istemesi üzerine bu personelden “ben grevdeki işçinin işini yapmam” yanıtı aldığını belirten Baştemsilci Öz, aynı çalışanların geçen ay disiplin kuruluna sevk edildiklerini ve geçen hafta da iş akitlerinin fesh edildiğini söyledi.

Aynı süreçte dört baştemsilciye 15'er gün, 2 temsilciye 10'ar gün uzaklaştırma verildi. Yine 25 çalışana uzaklaştırma, çok sayıda işçiye de ihtar cezası verildi.

ESKİ ŞUBE BAŞKANI İŞTEN ATILDI
Şişecam patronu, görevi biten Gebze Şube Başkanı Orhan Koç’u toplu iş sözleşmesinin açık hükmüne rağmen işe almayacağını tebliğ etti. Toplu iş sözleşmesi hükmünü çiğneyerek, yasadışı ve hukuksuz bir biçimde şube başkanını işten attığını duyurdu.

Patronun baskılarının bunlarla sınırlı kalmadığını söyleyen Öz, Bilecik’te kurulu Camiş Madencilik işyerinde çalışan 118 işçinin Kristal-İş'e üye olmasının hemen ardından 8 işçinin işten atıldığını vurguladı. Şişecam yönetimi, Bakanlık tarafından Kristal-İş'e verilen toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine de itiraz etti.

'CAM İŞÇİSİ MÜCADELEYİ BIRAKMAZ'
Cam işçisinin mücadele geleneğine işaret eden Baştemsilci Öz, iş akdi fesh edilen 8 cam işçisi için 1999 yılında iş bırakan binlerce Kristal-İş üyesinin arkadaşlarını tekrar işe aldırabildiğini belirtti. Cam işçisinin örgütlülüğü ile Şişecam yönetiminin tüm baskılarına direneceğini söyleyen Öz, tüm emekçileri ve emek dostlarını düzenleyecekleri kitlesel basın açıklamasına destek vermeye çağırdı.

Kristal-İş Sendikası üyesi 2 bin 100 işçinin çalıştığı Şişe-Cam'a bağlı Trakya Cam Sanayii, Trakya Oto Cam ve Kırklareli Cam fabrikalarında işçiler, Türk-İş tarafından 13 Ağustos 1999 tarihinde yapılan eyleme katıldıkları için 8 arkadaşlarının iş akdinin feshedilmesi üzerine, işi bırakma eylemi gerçekleştirmişlerdi. Eylem başarıyla sonuçlanmış ve 8 işçi yeniden işbaşı yapmıştı.