Şimşek: Zorunlu BES'te caymalar beklentimizin üzerinde oldu

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu bireysel emeklilik sisteminde (BES) caymaların beklentilerinin üzerinde olduğunu açıkladı.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında bazı açıklamalarda bulundu. Şimşek, zorunlu bireysel emeklilik sisteminden (BES) caymaların beklentinin üstünde olduğunu söyledi. 

Zorunlu BES hakkında bilgi veren Şimşek, "Sisteme 2 milyon 600 bin kişinin katıldı, caymalar beklentimizin üzerinde oldu" dedi.

Şimşek, "Bu konuda çok başarılı olduk. Ciddi bir birikim söz konusu. BES'te 2 milyon 600 kişi bu sisteme katıldı. Caymalar ise beklentilerimizin çok üzerinde. Bunun için bir takım ince ayarlar yapılabilir. Siz 100 lira tasarruf ediyorsunuz, devlet size ekstra 25 lira daha veriyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle güzel bir şey yok. Emekli olduğunuzda ikinci bir emeklilik şansınız olacak. Bu çok önemli ve güzel bir şey" ifadelerini kullandı.

 

"BU YIL DAHA FAZLA BORÇLANACAĞIZ"

Hazine borçlanmasına değinen Şimşek, "Hazine borç limitinin artırılması konusunda ise, bütçe açığı artan savunma harcamalarımız ve bunun gibi etkenler var. Birtakım tedbirler ortaya konuldu. Bu sene daha fazla borçlanacağız. Henüz net bir rakam veremiyorum, değerlendireceğiz daha sonra piyasayla iletişime geçeceğiz" ifadelerini kullandı. 

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI

Merkez Bankası'nın faiz kararına değinen Mehmet Şimşek, "Lig atlamamız için enflasyonun tek haneye düşmesi lazım. Bu tavuk-yumurta gibi bir konu. Merkez Bankası'nın ne yapması gerektiği konusunda yorum yapmayacağım ama faizlerin düşürülmesi gerekiyor. Türkiye'ye uzun vadeli yatırım çekerek, tasarruf ederek, büyüyerek ancak faizleri aşağı çekebiliriz. Evet, Türkiye'de faizler hakikaten yüksek ama tasarruf yapmamız lazım" açıklamasını yaptı.