Shell dünyanın en büyük LNG şirketi oluyor

Avrupa Komisyonu, Shell’in İngiliz BG Group’la birleşmesini onayladı. Avustralya ve Çin’in de birleşmeyi onaylaması halinde Shell dünyanın en büyük LNG tekeli olacak.

Dış Haberler

Enerji tekeli Shell, İngiltere merkezli petrol ve doğalgaz şirketi BG Group’la birleşme sürecinde bir aşamayı daha geride bıraktı. Avrupa Komisyonu 63,9 milyar Euroluk birleşmeye onay verdi.

Komisyon’un dün yaptığı açıklamada, birleşmenin Shell’e petrol ve doğalgaz sondajı ya da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) piyasalarında “adil olmayan bir avantaj” yaratmayacağı savunuldu. Açıklamada, “Komisyon, Shell’in Avrupa Ekonomik Alanı’na LNG tedarik eden rakiplerinin sıvılaştırılma tesislerine ya da Kuzey Denizi’ndeki doğalgaz nakliyat ve işleme altyapısına erişimini engelleyemeyeceği görüşündedir” denildi.

Brüksel’in Nisan ayında ilan edilen birleşmeye onay vermesi önemli bir adım olmakla beraber yeterli değil. Avrupa Komisyonu’ndan önce, Temmuz ayında, Brezilya rekabet kurumu CADE de birleşmeye onay vermişti. Ancak birleşmenin tamamlanması için Avustralya ve Çin’in antitröst ve yabancı yatırım makamlarının da onayı gerekiyor.

BG’yi bünyesine katmasıyla Shell’in 2018’e kadar 45 milyon ton üretim kapasitesine ulaşarak dünyanın en büyük LNG firması haline gelmesi bekleniyor. Bu rakam, Shell’in 2014 sonundaki üretim kapasitesinin yüzde 80 üzerinde. 2014 yılında dünyada LNG üretimi 246 milyon tona ulaşmıştı.