SGK'den işçiye 'vicdan dersi', kaçak işçi çalıştıran patrona 'teşvik primi'

Gün sayısını doldurduğu halde yaş beklediği için emekli olamayan milyonlarca kişinin erken emekliliği konusunda SGK Başkanı'nın "Vicdanen olmaz" diyerek "vicdan dersi" verdiği bir dönemde, SGK'nin kayıt dışı işçi çalıştıran patronlara teşvik primi verdiği Sayıştay raporuyla ortaya çıktı.

Haber Merkezi

Prim gün sayısını doldurduğu halde yaş beklediği için emekli olamayan 7 milyonu aşkın emekçinin erken emeklilik umudu, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı'nın "Mali disiplini korumalıyız, vicdanen olmaz" sözleriyle kırılmıştı. Kamuoyuna "vicdan dersi" veren SGK'nin, kayıt dışı işçi çalıştıran patronlara teşvik pirimi verdiği Satıştay raporlarıyla ortaya çıktı.

KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRAN 2 BİN 587 PATRONA TEŞVİK PRİMİ

Sayıştay Başkanlığının Sosyal Güvenlik Kurumu 2015 yılı Düzenlilik Denetim Raporu'nun 84 ve 85. sayfalarında şunlar tespit edildi: 

"Yapılan incelemelerde, işverenlerin, çalıştırdıkları işçileri Kuruma bildirmedikleri, prim ödeme gün sayısını eksik bildirdiği veya sahte sigortalı bildiriminde bulunduğu tespit edilmesine rağmen, tespite ilişkin tutanak tarihini izleyen aydan itibaren bir yıllık süre içerisinde prim teşvikinden yararlanmaya devam ettikleri ve 2 bin 587 adet işverene 'prim indirimi' uygulandığı tespit edilmiştir.

İşverenlerin 5510, 4447 ve 6486 sayılı Kanunlarda düzenlenen işveren hissesi sigorta primi teşviki hükümlerinden yararlanabilmesi için, çalıştırdıkları sigortalıları eksiksiz bir şekilde SGK'ye bildirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, yapılan kontrol ve denetimler sonucunda çalıştırdıkları sigortalıları Kuruma bildirmediği tespit edilen işyerleri, tutanak tarihini izleyen aybaşından itibaren bir yıl süreyle işveren hissesi sigorta primi teşviki uygulamasından yararlanamayacaklardır.

Denetim raporu sonucunda: Kamu idaresi cevabından, bulgu ekinde gösterilen işverenlere ilişkin herhangi bir inceleme yapılmadığı anlaşılmaktadır. Bu itibarla, kamu idaresinin bulgu eki tabloda gösterilen 2 bin 587 adet işverene ilişkin dosya bazında inceleme yaparak hatalı teşvikli bildirgeleri iptal etmesi ve yersiz yararlanılan teşvik tutarlarını tahsil etmesi gerektiğini belirtmektedir."

"ASIL VİCDAN DERSİ, KAYIT DIŞI İŞÇİ ÇALIŞTIRAN PATRONLARA TEŞVİK VERENLERE LAZIM"

Editörlüğünü Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç'ın yaptığı Sağlık Haktır adlı internet sitesinde, "Asıl vicdan dersi, prim gün sayısını doldurduğu halde yaş beklediği için emekli maaşı bağlanmayan milyonlarca kişiye değil; çalıştırdığı sigortalıları Kuruma bildirmeyen, prim ödeme gün sayısını eksik bildiren veya sahte sigortalı bildiriminde bulunan 2 bin 587 patrona ilişkin herhangi bir inceleme yapılmadığı gibi, bir de bu işverenlere teşvik primi verenlere lazımdır" denildi.