Set emekçileri para ödemeyen yapımcı şirkete 'dayanışma' ile tokat attı

TFT Yapım'dan emeklerinin karşılığını alamayan set işçileri direnişe geçti. TFT'nin direnişi kırmak için getirdiği set ekibine yaşadıklarını anlatan işçiler, bu ekibin desteğini de alınca yapımcı şirket geri adım atmak zorunda kaldı. İşçiler taleplerini yapımcı şirkete imzalattı.

Serdar Nazım Yüce

Sahibinin AKP'ye yakınlığı bilinen TFT Yapım'ın üstlendiği bir sinema filminde, ücretleri ödenmeyen işçiler direnişe başladı. Sete çıkmayan işçiler patrona geri adım attırdı. İşçiler taleplerinin yazılı olduğu bir kağıdı TFT'nin uygulayıcı yapımcısına imzalattırdı.

Çanakkale'de çekilen, yönetmenliğini de Volkan Kocatürk'ün yaptığı, yapımcılığını ise TFT Yapım'ın üstlendiği bir sinema filminin hazırlık ücretlerinin ve ilk haftalıklarının ödemesi yapılmadı. Ödeme yapılmayınca sete 1 günlük ara verildi. Ertesi gün ödemelerin yapılacağı duyuruldu ama yine verilen sözler tutulmadı. Bunun üzerine set ekibi filme başlamayı reddetti.

SENDİKAYA DANIŞMAK HUKUKSUZLUKMUŞ!
Yapımcının "sete gelin" tehditleri sökmedi; set ekibi direnme kararı aldı. Ödemelerin yapılmaması üzerinden başlayan gerginlik genel bir direniş haline geldi. İşçiler, setteki çalışma koşullarına, uzun çalışma saatlerine ve insanlık dışı barınma koşullarına karşı da bayrak açtı. Yapımcı şirket ise işçileri, alacaklarını ödeyip, sözlü olarak kovdu. Aynı zamanda Sinema-TV Sendikası'na üye olan işçiler sendikadan destek istedi. Şirket ise sendikaya başvurmalarının hukuksuz olduğunu belirterek işçileri haklarında dava açmakla tehdit etti.

SET EMEKÇİLERİNİN DAYANIŞMASI
Sendika avukatlarının yönlendirmesiyle tutanak tutuldu. İşçilerin eğer bir işten çıkarma olacaksa, bunun yazılı olarak bildirilmesi gerektiğini belirtti ama yapımcı şirket tazminat ödememek için buna yanaşmadı ve yeni bir ekibi sete getirdi. Sendikanın ve kamera ekiplerinin desteğini alan işçiler, sete getirilen ekibin filmi çekememesini sağladı. Sete getirilen ekiptekiler yaşananları öğrenince direnen işçilere destek oldu ve seti terk etti.

Çoğunun sigortasız bir şekilde çalıştırıldığı sette işçiler bastırınca yapımcı şirket talepleri kabul etmek zorunda kaldı. İşçiler TFT Yapım'ın uygulayıcı yapımcısı Rahmi Kukul'a taleplerinin bulunduğu tutanağı imzalatmayı başardı. 

İşte o tutanak:

TFT YAPIM'IN İLK VUKUATI DEĞİL
TFT Yapım daha önce de "Yeşil Deniz" isimli dizide çalışan işçilerine 14 bölümün ücretini ödememişti. Emeklerinin karşılığını alamayan işçiler de hukuki yollara başvurmuşlardı. TFT Yapım, TRT'ye çektiği Osmanlı belgeselleriyle tanınıyor.